Още

  Какви, според дизайнерите, могат да бъдат домовете на бъдещето в различните държави?

  Южна Корея

  На територията на Южна Корея не мислят за това кое се е появило първо –  яйцето или кокошката. Това, което направиха дизайнери от Южна Корея, е да предложат на всеки жител на страната да се настани в къща с формата на яйце. Експерти от технологичния Сеул решили да създадат сгради под формата на яйца с малки прозорци.

  Вътре в тези структури ще има набор от жилищни пространства и най-минимален интериор. Проектът се нарича “Living Capsule”. Живата капсула ще бъде изградена от екологично чисти материали. В допълнение, домът може лесно да се премести.

  Полша

  Архитектите от Полша, които създадоха свои собствени проекти на къщата на бъдещето, наречена „роуминг хаус“, мислеха преди всичко за безопасността. Тази сграда, представляваща жилище на колела, е самодостатъчна система, която позволява както да се живее в нея, така и тя да се придвижва при опасност.

  Друга полезна характеристика е, че къщата разполага с всички най-важни и необходими системи за автономен живот, включително оранжерия и животинска ферма.

  Испания

  Един от завършилите висше училище по архитектура в Мадрид випускник решил да отиде още по-далеч и предложил да не се строят къщи, а цели номадски градове. Подобен град периодично ще се скита от място на място в търсене на по-добри условия на живот. Всички функции за осигуряване на нормален живот са вградени в най-ниските градски нива, а самият град ще се премества на принципа на гъсеницата. В тези населени места, наред с други неща, ще има паркове и обществени места, които ще бъдат захранвани от слънчева енергия и ще обслужват целия град.

  Украйна

  Архитекти от Украйна мислят преди всичко за безопасността на тези градове, които са близо до вода.В името на сигурността, те изобретиха така наречените „цитадели“, които представляват комплекс от жилищни сгради, бункер със защита и възможност за защита на жителите както от създадени от човека проблеми, така и от природни бедствия. В момент на цунами или друг вид природно бедствие „къщата“, напълно се затваря с помощта на специализирани за това метални плочи и се превръща в нещо като огромна какавида.

  България

  В България са сигурни, че само небето ще бъде най-безопасното място. Ето защо професионалистите виждат човешкото развитие в градове, които се носят в небето или се държат върху отделни стълбове.

  Това ще бъдат мегаполиси, направени под формата на красив лотос с цъфтящи и животворни паркове. Почти навсякъде в града ще има зеленина, а сред тази природа всеки може да изгради своя компактна къща.

  Германия

  Футуристите от Германия мислят за една мобилна къща Roll it. Това е проект на кръгла къща, която прилича повече на буре, където ще има всичко необходимо за комфортен и пълен престой. В такива новаторски жилища ще има до три автономни зони – спални, помещения за спорт и за хранене.

  Какво е забележителното – трапезарията се намира точно над леглото. За да се придвижите от една зона в друга трябва само да завъртите бурето.

  Австралия

  Австралийските футуристи смятат, че ще направят къща с проникване на въздух през всички структури. Така може да се отървете от климатика. Както стените, така и тавана в такава сграда изпускат въздуха, като по този начин охлаждат помещенията до оптималната температура.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link