Още

  Кама, открита в гробницата на Тутанкамон е направена с метал от метеорит

  Изследователите, които анализират металния състав на кама, открита в саркофага на младия владетел твърдят категорично, че  има данни за „извънземен произход”.

  2250

  Снимка: Cris Bouroncle / AFP / Getty Images

  Саркофагът на Тутанкамон в своята погребална камера. Мумията е поставен в стъклена урна, предназначена за защита на останките от влажността и други замърсявания.

  MTM5MTA1MTQ1MjMyMzY4NzEz

  През 1925 г. археологът Хауърд Картър намира две ками, поставени в самата обвивка на мумията на фараона, мумифициран преди повече от 3300 години – едната от желязо, а другата с острие от злато. Металната кама, чиято дръжка е изработена от злато с обръчи от планински кристал и гравирани чакали, озадачава учените десетилетия след откритието на Картър, най-вече поради фактът, че желязото е било рядкост в древен Египет, а от друга страна металът, от който е изработена камата не е ръждясал.

  Двете ками на Тутанкамон.

  f3746b7e9a3626fd22fd83188c639466

  Снимка: Политехнически университет Милано

  Италиански и египетски учени анализират метала с рентгено-флуоресцентен спектрометър, за да определят неговия химичен състав, а намереното високо съдържание на никел и кобалт „са категорично доказателство за извънземен произход. Те сравняват състава с този на метеорити, открити в рамките на 2000 км около брега на Червено море и установяват сходни нива в един от тях.

  Този метеорит, наречен Kharga, е намерен на 150 мили (240 км) на запад от Александрия, в пристанищен град Марса Матрух, който през епохата на Александър Велики – четвърти век пр. Хр. е известен като Amunia.

  4000 пр.Хр. хората са работили предимно с мед, бронз и злато, а желязото започва да се разпространява много по-късно и е рядкост в древен Египет. През 2013 г., девет почернели железни мъниста са изкопани от гробище край Нил в северната част на Египет. Установено е, че те са изработени от метеоритни фрагменти и сплав от никел и желязо. Зърната са много по-стари от младия фараон, като датират от 3200 пр.Хр.

  Тъй като анализът на единствените два ценни железни артефакта от древен Египет до момента точно показва техния метеоритен произход, екипът от учени, който изследва камата пише, „предполага се, че древните египтяни са използвали предимно метеоритно желязо за производството на фини декоративни или церемониални предмети „.

  Камата направена с метал от метерорит.

  King-Tuts-Meteorite-Dagger-712x474

  Изследователите също така излизат с хипотезата, че древните египтяни отдавали голямо значение на скалните късове паднали от небето. Те допускат, че откритието на камата, изработена от метеорит разкрива значението на термина за желязо споменаван  в древните текстове около 13-ти век преди новата ера, който буквално се превежда като „желязо от небето “ и е използван, за да опише всички видове желязо.

  „Най-накрая, някой е успял да потвърди това, което ние винаги сме предполагали“ заявява пред Гардиан  Тило Ререн, археолог от University College London.

  Ререн, който е проучил деветте метеоритни мъниста, казва, че „никога не е имал причина да се съмнява в резултата, но досега не е имал толкова сериозно доказателство“.Той добавя, че за други предмети от гробницата на Тутанкамон, включително бижута и миниатюрни ками, също се смята, че са направена от метеоритно желязо.

  „Да, египтяните наричали тези неща метал от небето, което е чисто описателно“ казва той. „Това, което намирам за впечатляващо е, че те са били в състояние да създадат такива деликатни и добре изработените предмети от метал, в обработката  на който не са имали много опит.“

  В новото изследване екипът от учени пише: „Въвеждането на този нов термин предполага, че през 13 век пр.н.е. древните египтяни са знаели, че редките парчета желязо са паднали от небето, като в това отношение са изпреварили западната култура с повече от две хилядолетия . “

  Египтологът Джойс Тълдсли, от университета в Манчестър, също твърди, че древните египтяни са почитали небесните обекти, паднали на земята.“Небето е било много важно за древните египтяни,“ казва тя по време на работата си по изучаване на метеоритните мъниста. „Всичко, което е паднало от небето, се е считало за  дар от боговете.“

  KingTutsAliendagger

  Високото качество на острието предполага, че Тутанкамон, който е живял по време на последната фаза на бронзовата епоха, е бил почитан от ковачите на желязо, които са били доста опитни, въпреки относителната рядкост на материала.

  Острието може би не е единственият елемент, направен от падащи небесни камъни в гробницата на Тутанкамон.

  25922663

  През 2006 г., австрийски астрохимик допуска, че необичаен жълтеникав камък, оформен като скарабей, поставен в погребалната огърлица на Тутанкамон, е всъщност стъкло формирано при разбиването на горещия метерорит в пясъка.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови