юли 9, 2016
27531 Views

Най-скъпите книги в историята – част първа

Автор:

Книгите предоставят най-ценното – познанието. В днешния дигитален свят често забравяме тяхната значимост, но именно затова сега те са по-важни от всякога. Но не всички книги са еднакво ценни. Някои ще останат в историята като най-скъпите в света.

 

10. „Първата книга на Уризен“, Уилям Блейк – $2.5 милиона

10

Излязла за първи път през 1794г, „Първата книга на Уризен“ е едно от най-известните и значими произведения на Уилям Блейк. В същината си тя може да се разглежда като пародия на „Битие“.

Едно от осемте оцелели до днес копия е продадено в Ню Йорк през 1999г за $2.5 милиона на частен колекционер.

9. „Приказките на барда Бийдъл“, Дж. К. Роулинг – $3.98 милиона

9

Преди тази книга да бъде масово разпространена, същата е спомената в „Хари Потър и Даровете на Смъртта“. Дж. К. Роулинг е създала седем оригинални копия, всяко ръчно написано и илюстровано от нея. Шест тя раздава на приятели и редактори, но през 2007г. седмото е пуснато на търг.

Amazon.com го купуват за $3.98 милиона, което прави книгата най-скъпият модерен ръкопис, закупен на търг. Парите от сделката са дарени за благотворителност.

8. „География“, Птолемей – $4 милиона

8

Първият печатен атлас и първата книга в света с гравирани илюстрации. „География“ от Птолемей  е сборник с географските познания за Римската империя до 2-ри век. През 2006г е продаден за цели $4 милиона.

7. „Трактат върху овощните дървета“ от Анри Луи Дюамел дьо Монсо, илюстрована от Пиер Антоан и Пиер Тюрпен – $4.5 милиона

7

Това определено е най-скъпата книга за овощни дръвчета, писана някога. Нейно копие – комплект от пет тома с илюстрации – е продадено през 2006г за $4.5 милиона.

6. „Библия на Гутенберг“ – $5.3 милиона

6

През 1987г. на аукцион в Ню Йорк неизвестен ценител плаща рекордните $4.9 милиона за първото издание на Библията отпечатано от Йоханес Гутенберг през далечната 1455г .

Тя е била в в тираж 180 броя. Любопитно е, че печатарят – основоположник на съвременното печатане, почти е фалирал, докато създава Библията. Отпечатването ѝ е продължило три години. 42­ страничната Библия на Гутенберг е особено ценна заради нейните естетически и технически качества. Предполага се, че печатарят е използвал отделна преса, направена от него специално за това дело. На другата отпечатвал католически индулгенции, поръчани от църквата, за да се прехранва. Докато се е занимавал със създаването на първата напечатана на машина Библия, обеднелият аристократ Гутенберг е бил обвинен в злоупотреба с парите. За да създаде печатницата, той е взел заем от 150 гулдена. А докато се занимавал с Библията, дълговете му нараснали на 2000 гулдена. Междувременно кредиторът му го осъдил, а съдът му присъдил печатницата, заедно с отпечатаните вече екземпляри.

the-gutenberg-bible1

Днес Библията като цяло е най-печатаната и най-разпространената книга в света.Ежегодно от нея се продават по 25 милиона копия. Според данни от 2008г. съществуват цялостни преводи на 461 езика и частични преводи на 2478 езика.

Първите свитъци от нея са били на старогръцки и са създадени през IV век.

Свещената книга е разделена на глави през 13-ти век от Стефан Лангтон, а на стихове през 16-ти век от френския печатар Роберт Естиен.

Българската дума Библия е заимствана от средновековната латинска дума bibliа, която пък е съкращение от biblia sacra – „свята книга“. Първата част от християнската Библия е Стария Завет, който съдържа 24­-те книги на еврейската Библия, известна като Танах. Втората е Новият Завет с 27 книги – четирите Евангелия на Матей, Марко, Лука и Йоан, посланията на апостолите, посланията на Павел и Откровение.

 

Най-скъпите книги в историята.

Прочетете част втора: https://iskamdaznam.com/naj-ska-pite-knigi-v-istoriyata-chast-vtora/

 

loading...
Категория:
Изкуство · История
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *