Още

  Династията на „Великите моголи“

  Всеки, който се е интересувал от Индия, е чувал това словосъчетание – но малцина са хората, които го разбират или знаят нещо повече за него. И наистина, първо: защо „моголи“? Второ: защо „Велики“?

  „Великите Моголи“ е наричана династията на империята, създадена от тюрките след завладяването на Индия и околните земи през ХVІ-ти век. Това била изключително богата държава, чиито султани тънели в разкош от злато и скъпоценни камъни – и в същото време били пленници на амбиции, гордост и дворцов етикет.

  През 1398 г. Делхийският султанат бил нападнат и разгромен от свирепия Тамерлан, владетел на Самарканд. След опустошението султанатът започва да се разпада на отделни части – в края на ХVІ-ти век той вече включвал само Делхи с околностите му.

  В същото време през XV-XVI вв. в Южна Индия съществували индийската държава Виджая и  мюсюлманската империя на Бахманидите. През 1498 г. край бреговете на Индия за първи път се появили португалците и започнали да се закрепват на западното й крайбрежие. Ескадрата на Вашку да Гама заобиколила Африка и пристигнала в пристанището на Калкута, откривйки морския път към Индия. Скоро португалците разбили обединения флот на индийците и техните съюзници, сетне разгромили турската флота и утвърдили своето господство в моретата около Индия. През 1510 г. португалски гарнизон се настанил в Гоа, следващата година – в Малака, а през 1515 г. – в Ормуз. Така европейците проникнали в Индия.

  А в началото на ХVІ-ти век нова мощна държава се образувала върху останките от Делхийския султанат. Тогава започнала епохата на Великите моголи. Основателят на тяхната империя бил Бабур Захир ад-Мохамед (1483 –
  1530). Той бил потомък на Чингис хан по майчина линия и на Тамерлан – по бащина. Отначало бил господар на малко владение около Фергана в Средна Азия.

  Бабур не посрамил своите велики предци: през 1526-1527 гг. предприел поход срещу Делхийския султанат и завладял голяма част от Северна Индия. Армията му наброявала само 20 хиляди души – но имала превъзходна артилерия.

  През 1526 г. в битката при Панипат армията на Бабур победила войската на Делхи, а следващата година разгромила обединените сили на раджпутите в Централна Индия. Бабур седнал на трона в Делхи. Така била основана империята на Моголите.

  Местното население наричало  завоевателите мухгали или мугули. Така наричали жителите на Моголистан, който включвал Северна Индия и южната част на Средна Азия – оттук и името на династията.

  Границите на империята на Бабур по време на разцвета й се простирали от Кабул до Бенгалия. А самото название „Великите Моголи“ било дадено от европейските пътешественици през ХVІІ-ти век. Това име се утвърдило в историческата литература.

  Между другото, в Афганистан и днес има малка народност – само 2000 души, които говорят архаичния диалект на монголския език и се наричат „моголи“; това са потомците на армията на завоевателите, т. е. на армията на Великите Моголи.

  Великите Моголи царували в Индия от ХVІ-ти до ХVІІІ-ти век, а тяхната власт се простирала на огромна територия, включваща по-голямата част от съвременните Индия и Афганистан. На тази династия принадлежали 15 султани. Но не всички от тях били запомнени с големи дела. Легендарни спомени оставили подире си великият завоевател Акбар, както и строителят на Тадж-Махал – Шах-Джахан.

  Тадж-Махал

  Империята непрекъснато била нападана от различни племена и народи, от войските на холандската Ост-индийска компания и от британската армия.

  През 1858 г. по време на въстанието на наемните индийски войници – сипаите, английските войски превзели Делхи, който тогава вече се бил превърнал в жалка останка от някогашната велика империя.

  Последният „велик могол“ – Бахадур-шах, бил заточен в Рангун, където и умрял през 1862. Така империята на Великите Моголи прекратила съществуването си.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link