Още

  Кентаврите

  Смята се, че кентавърът е митологично създание, измислено от древните гърци. Той представлявал хибрид между човек и кон. Туловище на кон с 4 крака, а вместо конска глава и шия с грива – човешки торс. Това същество живеело в горите и планините. Имало несдържан и буен характер. Някои кентаври били враждебно настроени към хората, а други, напротив – помагали им с каквото могат.

  Откъде се появили легендите за тези оригинални митологични същества? В древността жителите на Средиземноморието не яздели конете. Те ги използвали в колесници, които дълго време били важна ударна сила в армиите по онова време. От гледна точка на военната тактика, колесницата е много по-ефективна от конника – но е доста по-скъпо удоволствие. Затова с времето кавалерията ги изместила. Войските на древна Гърция дълго време не използвали конници. Достатъчно е да прочетем „Илиада“, където се сражават пеша или на колесници – но никой не язди кон.

  Ала конната езда била великолепно усвоена от чергарските племена. Отначало жителите на Балканския полуостров, виждайки човек на кон, го възприемали като едно същество заедно с животното. Абсолютно същото се повторило около 2500 години по-късно в Южна Америка. Когато испанските конкистадори слезли на американския бряг и яхнали конете си, индианците ги възприели като четириноги същества с човешки торс. Затова може да се предположи с голяма степен на вероятност, че поводът за възникването на мита за кентаврите станали номадските конници.

  В митологията най-популярният кентавър е Хирон. Той бил син на Кронос – бащата на Зевс, и на океанидата Филира. Съпругата на Кронос – Рея, разкрила любовниците, а неверният й мъж бързо приел образа на кон. Поради това, детето, което се родило, било хибрид между човек и кон. Хирон се отличавал с необикновена мъдрост и доброта. Негови учители били Аполон и Артемида. По-късно самият той възпитавал Орфей, Ахил, Актеон и Патрокъл. Този кентавър бил близък приятел на Херкулес. Те ловували заедно и живеели в една пещера. Но един ден се случила трагедия. Херкулес случайно ранил Хирон с отровна стрела. Това обрекло Хирон на вечни мъки, защото безсмъртието, дарено от боговете, не му позволявало да умре. Затова Хирон се отказал от този безценен дар и го предал на Прометей. След смъртта си бил поставен от боговете върху небесната сфера под формата на съзвездието Кентавър.

  Друг известен кентавър е Нес. Той дълго работил като обикновен превозвач през река Евен. Веднъж на брега дошъл Херкулес с жена си Деянира и поискали да прекосят реката. Херкулес настанил любимата си върху гърба на Нес, а сам преплувал до другия бряг. Но когато се обърнал назад, видял, че Нес се опитва да изнасили жена му. Херкулес опънал лъка си и пронизал смъртоносно кентавъра.

  Третият известен кентавър е Евритион. Той обичал да пие и имал избухлив характер. Веднъж, заедно с други кентаври, отишъл на сватба при племето на лапитите. Там се напил и започнал да задява жените на домакините. Започнал бой между хората и кентаврите. Резултатът бил, че отрязали ушите на Евритион и с позор го прогонили от трапезата. По-късно бил убит от Херкулес.

  Римският философ Тит Лукреций напълно сериозно доказвал, че не е възможно да са съществували кентаври, поради разликата в развитието на хората и конете. На 3-годишна възраст конят е вече голямо животно, а човек все още се учи да ходи и говори. На 20 години конят е вече стара кранта, а човекът тепърва навлиза в разцвета на силите си. Тоест, няма съвместимост в биологическата възраст, поради което кентаврите не може да са съществували в природата.

  На нас ни остава само да уважаваме творческото въображение на древните, които създали кентаврите в своето въображение и накарали тези оригинални същества да вършат добри или зли дела – също както и хората.

  Още публикации

  Коментари

  1. Доколкото съм чувал и чел, индианците в Америка са яздели мустанги преди да видят испанци на кон в земите си.

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link