Още

  Кимани Маруге – най-възрастният ученик в света

  През 2004 г. в началното училище в Кения в град Елдорет дошъл необичаен първокласник. По това време той бил на 84 години. Вярно е, че Кимани Маруге нямал никакви документи, доказващи неговата възраст, но той твърдял, че е роден през 1920 година. Ръководството на училището го записало в първи клас и така той попаднал и в книгата на рекордите на Гинес като най-възрастният ученик в света. През 2003 г. правителството на Кения приело закон за всеобщо безплатно обучение и тогава Кимани Маруга се възползвал от тази възможност обяснявайки, че винаги е искал да прочете Библията.

  Кимани е роден в бедно семейство, което не е имало възможност да даде на децата си някакво образование. Между другото, Кимани отишъл на училище с внуците си, които били на 30 години. Скоро се сбъднала  мечтата на този възрастен ученик:  започнал да чете Библията и променил името си на Стивън в чест на християнския Велик мъченик Стивън. По това време Кимани вече бил сериозно болен, имал рак на стомаха, поради което бил отведен в църква в инвалидна количка. Между другото, желанието му да се научи как да четете и пише не било единственото. Той имал много по-сериозни цели: след като научи математика, да преизчисли размера на пенсията, която според него била твърде малка.

  След дипломирането Кимани Маруге планирал да отиде да учи за ветеринарен лекар. Слуховете за необичайния ученик достигнали дори до ООН. През 2005 г. Маруге бил поканен в Ню Йорк, където  участвал в среща на ООН с реч за необходимостта от всеобщо безплатно образование. Дори му дали слухов апарат, от който се нуждаел: в средата на ХХ век той участвал във въстание срещу британските колониални власти и попаднал в плен. По време на изтезанията бил ранен и така се увредил слуха му.

  За съжаление, най-възрастният студент в света не успял да завърши училище. През 2008 г. започнал да има здравословни проблеми и не можел да посещава училище. По това време вече живеел в град Найроби: къщата му била ограбена по време на размириците, които избухнали в страната през 2007 г. и трябвало да се премести в бежански лагер. Дори и умирайки, старецът помолил учителите да дойдат при него и да го учат у дома. Кимани Маруге починал на 14 август 2009 г. За да завърши училището не му достигнали две години.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link