мар. 28, 2019
27993 Views

Кой бил Спартак?

Автор:

Спартак е една от най-романтичните и трагични фигура в цялата Античност.

Когато римският историк Фронтон искал да похвали император Траян (упр. 98-117), го сравнявал със Спартак. А Плутарх пише за него: „Отличавал се не само с голяма смелост и физическа сила, но още с ум и човечност“.

Но освен своята слава, вождът на бунтовниците ни е оставил и някои загадки. Например: откъде идва това странно име – Спартак? Защо, след като ужасило високомерните римляни, то вече не се среща никога и никъде в други хроники – никой не го носи в Рим, Гърция, Тракия, Испания, Галия, Британия, Азия. Нито преди, нито след водача на бунтовните роби.

Според най-разпространената версия Спартак бил тракиец. Плутарх пише: „Спартак, тракиецът, който произлизал от номадско племе“. В тази кратка фраза обаче се хвърля в очите една неистина, която подкопава доверието в този извор: траките никога не са били номади, тоест, скитници-чергари. Някои изследователи предположили, че тук има грешка на преписвачите и тази фраза трябва да се чете: „ … Спартак, от племето на медите“. Тракийското племе меди наистина съществувало и обитавало средното течение на река Стримон (Струма). Смята се, че столицата му се намирала недалеч от днешния град Сандански.

Статуята на Спартак в Сандански, България). Снимка: Уикипедия

Римският историк Флор смята Спартак за тракийски наемник, който дезертирал от римската армия, понеже не искал да се бие против сънародниците си. Но бил хванат и едва след това продаден в робство.

В Рим имало много военнопленници и роби, така че версиите на Плутарх и Флор са доста правдоподобни. Единствената слабост на тези хипотези е, че никой от познатите ни траки не носи това красиво и звучно име.  Дори  след безпрецедентните победи на Спартак, които станали известни в целия тогавашен свят, жителите на Тракия не наричали момчетата си с него, което е доста странно: нали е съвсем естествено да назовават синовете си с името на своя сънародник-герой?

Някои смятат, че Спартак бил римски гражданин, продаден в робство за гладиатор. Но с какво може да е заслужил толкова тежко наказание?

Годините преди въстанието (73-71 г. пр. Хр.) на Спартак, били много трудни за Рим. Неотдавна била завършила Първата гражданска война (83-82 г. пр. Хр.), в която на страната на пълководеца Марий срещу диктатора Сула застанали много градове в Италия. Историкът Салустий казва за армията на Спартак, че в нея се включили „хора, свободни по дух и прославени, бивши бойци и командири от армията на Марий, незаконно репресирани от диктатора Сула“.

Историкът Варон категорично твърди, че „Спартак бил несправедливо превърнат в гладиатор“.

Факт е, че когато в школата на Лентул Батиат се озовал „несправедливо хвърленият“ (според Варон) Спартак, който приличал на елин (Плутарх), гладиаторите внезапно въстанали и не само се освободили, но нанесли няколко страхотни поражения на римските легиони.

Спартак, разбира се, несъмнено бил умел и силен воин, но сред неговите другари имало много такива. Друго нещо е изненадващо: като военачалник той се оказал много по-добър от своите съперници. Трудно е да се повярва, че великолепниите маневри на армията му били предвождани от обикновен бивш роб, или наемник, или редови тракийски воин. Не е ясно и как така чужденец, заключен в четирите стени на гладиаторското училище, толкова добре познавал пътищата и терена на Италия както на север, така и на юг. Планини, бурни реки, гори и блата – за Спартак това били лесно преодолими препятствия. Той винаги се намирал там, където искал, и винаги изпреварвал врага.

Но версията за римския произход на Спартак е в явно противоречие с многобройни свидетелства на мнозина уважавани историци, които почти единодушно твърдят, че той е тракиец.

Освен това някои римски историци наричат тракиеца Спартак „гал“: „Родените в Галия Крикс и Спартак, презрени гладиатори“.

Летописецът Орозий обаче не е съгласен с това, като уточнява: „Под командването на галите Крикс и Еномай, и на тракиеца Спартак, гладиаторите заели планината Везувий“. Откъде идва това различно тълкуване?

Много изследователи основателно предполагат, че гладиаторите-гали и гладиаторите-траки не били непременно истински гали или траки. В случая може би става въпрос не за националност, а за въоръжението на бойците. Известно е, че гладиаторите, които се сражавали с галско оръжие, били наричани „гали”, а с тракийско – „траки”. Плутарх пише: „Някой си Лентул Батиат имал гладиаторска школа в Капуа, в която повечето били гали и траки”.

Смъртта на Спартак, от Херман Фогел (1882)

Но наистина ли става дума за гали и траки по рождение? Или – за представителите на условните „отбори“ на Галия и Тракия? Освен това, сред гладиаторските корпорации имало още и „самнити“.

Римският историк от ІІ век Флор твърди, че Спартак принадлежал на гладиаторската корпорация на мирмилоните (наричани така по сребърната риба „мормир“ на шлемовете им). По времето на Спартак имало гладиатори с подобно въоръжение, но все още не ги наричали „мирмилони“, а… гали!

Така Спартак наистина може да се е сражавал на арената „в отбора на галите“, а след това, наричайки нашия герой „тракиец“, Атений, Апиан, Плутарх, Орозий и Флор все пак имали предвид неговата национална идентичност, а не гладиаторската специалност.

Между другото, в конния портрет на Спартак, открит в Помпей през 1927 г., той държи в ръката си странен и широк меч, подобен на галски – но не боен, а гладиаторски (бойният галски меч бил по-дълъг и тесен).

Плутарх пише, че бунтовниците-гладиатори с удоволствие заменяли оръжието си с истинско бойно въоръжение. След редица победи Спартак, разбира се, можел да избере най-скъпия или красив трофеен меч – но в последната битка тръгнал с оръжието, което владеел най-добре още от гладиаторската арена.

Засега историците все още спорят за личността на прославения вожд на римските роби.

loading...
loading...

Comments to Кой бил Спартак?

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *