мар. 28, 2019
2459 Views

Кой бил Спартак?

Автор:

Спартак е една от най-романтичните и трагични фигура в цялата Античност.

Когато римският историк Фронтон искал да похвали император Траян (упр. 98-117), го сравнявал със Спартак. А Плутарх пише за него: „Отличавал се не само с голяма смелост и физическа сила, но още с ум и човечност“.

Но освен своята слава, вождът на бунтовниците ни е оставил и някои загадки. Например: откъде идва това странно име – Спартак? Защо, след като ужасило високомерните римляни, то вече не се среща никога и никъде в други хроники – никой не го носи в Рим, Гърция, Тракия, Испания, Галия, Британия, Азия. Нито преди, нито след водача на бунтовните роби.

Според най-разпространената версия Спартак бил тракиец. Плутарх пише: „Спартак, тракиецът, който произлизал от номадско племе“. В тази кратка фраза обаче се хвърля в очите една неистина, която подкопава доверието в този извор: траките никога не са били номади, тоест, скитници-чергари. Някои изследователи предположили, че тук има грешка на преписвачите и тази фраза трябва да се чете: „ … Спартак, от племето на медите“. Тракийското племе меди наистина съществувало и обитавало средното течение на река Стримон (Струма). Смята се, че столицата му се намирала недалеч от днешния град Сандански.

Статуята на Спартак в Сандански, България). Снимка: Уикипедия

Римският историк Флор смята Спартак за тракийски наемник, който дезертирал от римската армия, понеже не искал да се бие против сънародниците си. Но бил хванат и едва след това продаден в робство.

В Рим имало много военнопленници и роби, така че версиите на Плутарх и Флор са доста правдоподобни. Единствената слабост на тези хипотези е, че никой от познатите ни траки не носи това красиво и звучно име.  Дори  след безпрецедентните победи на Спартак, които станали известни в целия тогавашен свят, жителите на Тракия не наричали момчетата си с него, което е доста странно: нали е съвсем естествено да назовават синовете си с името на своя сънародник-герой?

Някои смятат, че Спартак бил римски гражданин, продаден в робство за гладиатор. Но с какво може да е заслужил толкова тежко наказание?

Годините преди въстанието (73-71 г. пр. Хр.) на Спартак, били много трудни за Рим. Неотдавна била завършила Първата гражданска война (83-82 г. пр. Хр.), в която на страната на пълководеца Марий срещу диктатора Сула застанали много градове в Италия. Историкът Салустий казва за армията на Спартак, че в нея се включили „хора, свободни по дух и прославени, бивши бойци и командири от армията на Марий, незаконно репресирани от диктатора Сула“.

Историкът Варон категорично твърди, че „Спартак бил несправедливо превърнат в гладиатор“.

Факт е, че когато в школата на Лентул Батиат се озовал „несправедливо хвърленият” (според Варон) Спартак, който приличал на елин (Плутарх), гладиаторите внезапно въстанали и не само се освободили, но нанесли няколко страхотни поражения на римските легиони.

Спартак, разбира се, несъмнено бил умел и силен воин, но сред неговите другари имало много такива. Друго нещо е изненадващо: като военачалник той се оказал много по-добър от своите съперници. Трудно е да се повярва, че великолепниите маневри на армията му били предвождани от обикновен бивш роб, или наемник, или редови тракийски воин. Не е ясно и как така чужденец, заключен в четирите стени на гладиаторското училище, толкова добре познавал пътищата и терена на Италия както на север, така и на юг. Планини, бурни реки, гори и блата – за Спартак това били лесно преодолими препятствия. Той винаги се намирал там, където искал, и винаги изпреварвал врага.

Но версията за римския произход на Спартак е в явно противоречие с многобройни свидетелства на мнозина уважавани историци, които почти единодушно твърдят, че той е тракиец.

Освен това някои римски историци наричат тракиеца Спартак „гал“: „Родените в Галия Крикс и Спартак, презрени гладиатори“.

Летописецът Орозий обаче не е съгласен с това, като уточнява: „Под командването на галите Крикс и Еномай, и на тракиеца Спартак, гладиаторите заели планината Везувий“. Откъде идва това различно тълкуване?

Много изследователи основателно предполагат, че гладиаторите-гали и гладиаторите-траки не били непременно истински гали или траки. В случая може би става въпрос не за националност, а за въоръжението на бойците. Известно е, че гладиаторите, които се сражавали с галско оръжие, били наричани „гали”, а с тракийско – „траки”. Плутарх пише: „Някой си Лентул Батиат имал гладиаторска школа в Капуа, в която повечето били гали и траки”.

Смъртта на Спартак, от Херман Фогел (1882)

Но наистина ли става дума за гали и траки по рождение? Или – за представителите на условните „отбори” на Галия и Тракия? Освен това, сред гладиаторските корпорации имало още и „самнити“.

Римският историк от ІІ век Флор твърди, че Спартак принадлежал на гладиаторската корпорация на мирмилоните (наричани така по сребърната риба „мормир“ на шлемовете им). По времето на Спартак имало гладиатори с подобно въоръжение, но все още не ги наричали „мирмилони“, а… гали!

Така Спартак наистина може да се е сражавал на арената „в отбора на галите”, а след това, наричайки нашия герой „тракиец“, Атений, Апиан, Плутарх, Орозий и Флор все пак имали предвид неговата национална идентичност, а не гладиаторската специалност.

Между другото, в конния портрет на Спартак, открит в Помпей през 1927 г., той държи в ръката си странен и широк меч, подобен на галски – но не боен, а гладиаторски (бойният галски меч бил по-дълъг и тесен).

Плутарх пише, че бунтовниците-гладиатори с удоволствие заменяли оръжието си с истинско бойно въоръжение. След редица победи Спартак, разбира се, можел да избере най-скъпия или красив трофеен меч – но в последната битка тръгнал с оръжието, което владеел най-добре още от гладиаторската арена.

Засега историците все още спорят за личността на прославения вожд на римските роби.

loading...
loading...

Comments to Кой бил Спартак?

  • спартак е бил 100% българин.

    movieman777 април 1, 2019 21:10 Отговор
  • ГЪРЦИТЕ НЯМАТ ИСТОРИЯ ,СПАРТАК Е ЧИСТ БЪЛГАРИН ТРАКИСКИ БЪЛГАРИН ,ГЪРЦИТЕ ЛЪЖАТ ЗА ИСТОРИЯТА СИ ОТ ВРЕМЕТО КОГАТО ТРАКИТЕ СА ЗАВЗЕЛИ ПОЧТИ ВСИЧКО НЯМАЛО Е ДОРИ И ВИЗАНТИЯ,ЦАР ТЕРВЕЛ Е КАЗАЛ ИСТОРИЯТА ДА СЕ ПИШЕ НА БЪЛГЪРСКИ ЕЗИК ,НО ИМАЛО ЕДИН ГРЪК КОИТО ПОЧНАЛ ДА ПИШЕ ЛЪЖИ В КНИГИТЕ ,ЧРЕЗ НЕГО ОПИТАЛИ ДА ЗАЛИЧЪТ ТРАКИТЕ ,ГЪРЦИТЕ НЯМАТ НИКАКВА ИЗСТОРИЯ ПАК ВИ ПОВТАРЯМ ,ПРЕЗ 928 ГОДИНА ЦЯЛА ГЪРЦИЯ Е БИЛА НАША ,ПО ВРЕМЕТО ОЩЕ ЗАБЕЛЕЖЕТЕ НА ВИЗАНТИЯ ,НЯМАЛО Е ОЩЕ ДЪРЖАВА ГЪРЦИЯ ….

    Баи фичо септември 14, 2020 19:53 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu