мар. 27, 2019
94505 Views

На територията на България е открита най-древната цивилизация в света

Автор:

Най-древната цивилизация в света съществувала от 6200 г. до 4500 г пр.н.е., се е намирала на територията на България и част от Балканския полуостров. Това призна американската наука.

Изследването е на професор Дейвид Антони.

Преди време едно събитие в Ню Йорк предизвика неочакван фурор – това беше изложбата “Изгубеният свят на Стара Европа”. Много хора смятат цивилизации като Рим и Гърция, Месопотaмия и Египет за най-старите на света. Оказва се обаче, че много преди да се зародят техните цивилизации, преди построяването на първите им градове, на територията на юг от Дунава и Предбалкана е съществувал народ, уникален за периода си – развит не само в търговията, но и в изкуството и техниката. Много американски ежедневници и специализирани издания обявиха в края на 2009 г, че цивилизацията „Стара Европа“ е била едно от най-напредналите места на света по време на своя зенит. Наблегнато беше и на факта, че през 1972 г. в близост до морската столица на България – Варна е бил намерен Варненският некропол с неговото халколитно съкровище, което е смятано за най-старото в света. Близо до Варненското пристанище по време на копаенето на канал на площ от около 7500 m² са били изкопани 294 гроба от халколита (енеолита) – някои от тях имат невероятно значение за историята на България. 15 години – толкова време е отнело на археолога Иван Иванов да разкопае некропола. Открити са многобройни гробове, но някои от тях се открояват с изобилие от златни предмети, които говорят, че дори в онази епоха на Балканите вече е имало наченки на държавно образувание и царската институция.

Експозиция на откритите предмети в гроб №43 от Варненски халколитен некропол.

В гробовете са забелязани два вида погребения – в едните гробове има човешки останки (скелети), а в други те отсъстват. В гробовете, където отсъстват човешки останки има само златни предмети – затова се смята, че в тези случаи погребението е било символично. Намерени са златни предмети като: диадема, огърлица, обеци, гривни, колан, златен чук-скиптър, нагръдник, златен модел „бумеранг“ или „сърп“, две златни пластинки с формата на животни, тридесет стилизирани глави на рогато животно, златен астрагал (ашик). Погребенията са най-вече мъжки, но скелетите са изпънати или свити на една страна, а коленете са опрени в лактите. Има още едни, трети вид – без тленни останки познати в археологията като  „кенотафи“ или „символични погребения“. Ако трябва да класифицираме гробовете по количество на разкопаните предмети и украшения, то те ще са три вида: от изключително богати, до няколко дребни предмета нахвърляни около скелета.

Златен чук-скиптър, намерен във варненския некропол.

Най-мащабното праисторическо съкровище в Югоизточна Европа също е открито в комплексът Дуранкулак – основно неолитно селище с неговите прилежащи 1 200 гроба, в които са намерени великолепни съкровища от древността.  Смята се, че древните траки заедно с древногръцката цивилизация най-старата, от които е Микенската цивилизация датирана около 2700-1120 пр. Хр. са приели много от традициите на тукашните обитатели на северозападното Черноморие. Факт е, че наистина са имали какво да научат от тази толкова напреднала общност. В каталога на изложбата “Изгубеният свят на Стара Европа“ е написано следното: “Способността да създават, използват и разбират символичните предмети като статуетки, определя хората като такива. Тази способност обединява нас съвременните хора с хората от неолита и художниците от палеолита”.

Това са думи на Дъглас Бейли от Университета в Сан Франциско.

Глиненият печат, открит край село Караново

Нека вземем за пример експонатите – образци като статуетки, гривни и съдове изработени от злато, мед и керамика. По мнение на един от антрополозите от Националния център за научни изследвания във Франция – Мишел Луи Сефериад, всички тези артефакти са пълни с древни мистерии, свързани с различни култове и митове. Отново на наша територия са намерени най-старите писмени знаци в света. Дали е съвпадение? Край село Караново, в селищната могила е открит глинен печат, с произход от около 3000 – 3500 г. пр.н.е. През същия период са разкрити и находките от Трансилвания /Румъния/ и край Винча /Сърбия/. Край село Градешница /Врачанско/ пък е намерено малко глинено съдче със знаци по него, които са на възраст от 3500 – 4000 г. пр.н.е.! Просто сравнение може да бъде направено с шумерската писменост, която доскоро беше смятана за най-старата в света – тя е възникнала към 3100 г. пр.н.е. Египетската писменост пък е проследена до около 3000 г. пр.н.е.

Все по-често тези факти започват да се коментират – цяла  Европа се вълнува от настъпилите събития. Как е възможно Балканите да са люлката на цивилизацията? Това е нещо изключително сензационно – по тези земи са се разхождали хора от една прекомерно, дори може да се каже изпреварила времето си култура, много по-древна от месопотамските цивилизации. В „Загадките на Дунавската цивилизация”, книга на Харалд Харман, той пише, че първата писменост се е развила  от цивилизация населявала Балканските земи. Харман използва общ знаменател за тази култура, която е обитавала земите на днешна Сърбия, България, Македония, Гърция, Румъния, както и части от Украйна и Унгария – „староевропейска”.

Снимка: Уикипедия

7 хил. пр. Хр. – това е времето, в което се е зародила цивилизацията. Според Харман до скоро считани за старогръцки думи, могат да бъдат съотнесени като „староевропейски“ – освен това те се използват и днес, това са думи като маслина, метал, камина, керамика, химн и други. Писмеността на древните шумери се е появила 2000 години по-късно от тази на Дунавската цивилизация. Харман е съгласен с откритието на учените, че именно варненското злато е най-старото на планетата. Съвременните методи и технологии за датиране са изяснили, че изработката му е някъде през 4 500 г. пр. Хр. – това го прави с 2000 години по-старо от златото, открито в Египет.

По този въпрос всичко е ясно – не само американците, но и европейците, както и целия останал свят трябва да се съгласят, че именно на територията на България е живяла най-древната цивилизация в света.

Автор: Божидара Иванова

loading...
loading...

Comments to На територията на България е открита най-древната цивилизация в света

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *