Още

  Кой е истинският баща на Ленин?

  Историята на ранната съветска държава такава, каквато я писали първите съветски историци, е пълна с бели петна и всевъзможни мистификации.

  Биографиите на главните лица в правителството и на видни дейци на ВКП (б) – Всесъюзната комунистическа партия (болшевики), които били начело на страната в продължение на дълги години, повече приличат на житиета на светци, отколкото на описания на хора от плът и кръв. Биографите и историците, проповедници на марксизма-ленинизма, се стараели да скрият неудобните подробности не само за идването им на власт, но дори фактите за раждането, детството и въобще всичко, което нарушавало образа на вождовете като непреклонни революционери с кристално чиста биография.

  Например, какво знаел народът за детството на основателя и главен идеолог на „държавата на работниците и селяните“? Народът знаел следното: Владимир Илич Улянов (Ленин) е роден на 22 април 1870 г. в град Симбирск в дружно многодетно семейство. Бащата – Иля Николаевич Улянов, бил инспектор на народните училища в Симбирска губерния. Майката е Мария Александровна Улянова (с моминско име Бланк). Оттук започват различните версии. Твърди се, че бащата произхождал или от руски крепостни селяни, или от покръстени калмики. За майката на вожда пък има хипотези, че е еврейка, германка или украинка.

  Според една от версиите, семейството живеело много задружно. Според друга, бащата бил виждан рядко у дома си, защото постоянно пътувал по работа, за да проверява народните училища в цялата губерния. Освен това, Улянови имали семеен лекар – Иван Сидорович Покровски, който им бил много близък приятел. Толкова близък, че съществува и следната хипотеза: именно Иван Покровски е истинският баща на Владимир Илич Ленин. Тя се основава на разкази на съвременници. Тези спомени били укривани от широката публика по всякакъв начин.

  Днешните историци цитират показанията на лекар от Симбирск, който познавал добре както семейство Улянови, така и Иван Покровски. Флиртът на Мария Александровна с домашния лекар Иван Покровски бил в продължение на много години любима тема на градските клюкарки. За всички било очевидно, че двамата са любовници. Често ги виждали заедно, докато се разхождат – те не се и опитвали да се крият.

  Семейство Улянови. Снимка: Уикипедия

  На една снимка от онова време – групов портрет на семейство Улянови, редом с Мария Алексанровна седи лекарят господин Покровски; макар по всички канони на семейния портрет от онези години там да било мястото на съпруга Иля Улянов.

  Също така, някои историци твърдят, че Иля Улянов знаел много добре за връзката на съпругата си с Покровски и несъмнено се притеснявал, макар да не се издавал. Вероятно това състояние на нещата причинило заболяване и преждевременната му смърт през 1886 г.

  Има и косвени доказателства, че Ленин е знаел за тази история, като взел страната на майка си. Когато Иля Николаевич починал, Владимир Улянов бил на 16 години. Впоследствие през целия си живот Ленин никога не споменавал своя баща в спомените си – въпреки, че  за други роднини пише охотно, като разказва надълго и нашироко.

  След дълга емиграция, завръщайки се в родината си през 1917 г., Ленин посетил гроба на майка си, но отказал да отиде при този на баща си. Пламенният революционер и основател на СССР, кой знае защо,  решил да изтрие от паметта си Иля Улянов – както, впрочем, и лекаря Иван Покровски.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link