Още

  Легендарният оръжейник Юджийн Стоунър

  Юджийн Стоунър е изобретателят на най-известното оръжие на САЩ от ХХ век – автоматичната карабина М16.

  Той е роден на 22.11.1922 г. в щата Индиана. По време на Голямата депресия в началото на 1930-те години родителите му били принудени да се преместят в Калифорния. Семейство Стоунър нямало пари за университет, а и момчето рано започнало да се интересува от техника и механизми. Затова родителите изпратили сина си в Политехническото висше училище в Лонг Бийч. Помпозността на това название е измамна. В Америка „висше училище“ са последните 4 класа на редовното средно училище. Думата „политехника“ означавала, че в учебната програма предимство се дава на точните науки. С други думи, тук учели бъдещи „сини якички“ – образовани работници. Образованието било с високо качество, поради което след дипломирането си Стоунър веднага станал шлосер във Vega Aircraft, филиал на известната компания Lockheed.

  Юджийн Стоунър. Снимка: Уикипедия

  Междувременно, Америка влязла във войната срещу фашизма. Юджийн решил да не чака мобилизация и през декември 1942 г. доброволно се включил в морската пехота на САЩ.

  По това време в САЩ се чувствала липса на квалифицирани инженери. В резултат във Военно-морския флот дори се появила особена категория „специалисти”, които получавали чин „старшина“ директно по време на набора. В морската пехота нямало такава практика, но, въпреки това, и там се стараели да не изпращат компетентните технически специалисти в най-тежките сражения. Началниците взели предвид опита на Юджийн като шлосер и го назначили за оръжейник в самолетна част.

  Отгоре надолу: M16A1, M16A2, M4A1, M16A4. Снимка: Уикипедия

  В задълженията му влизали настройка, пристрелване и сервизно обслужване на картечниците и автоматичните оръдия на изтребителите и бомбардировачите, придадени към морската пехота.

  След войната, през есента на 1945 г., той подал оставка от армията и започнал работа в малка фирма, която произвеждала резервни части за самолети. Стоунър обаче все още обичал да „стреля“. В почивните дни и след работа той разработил в своя собствен гараж първия си модел на пушка – подобрена версия на известната карабина Garand M1. Затворната кутия направил от самолетен дуралуминий, а ложата – от фибростъкло. Вторият модел бил по-усъвършенстван.

  Ставало дума за автоматична карабина, където, заедно с използването на съвременни „самолетни“ материали, Юджийн за първи път реализира идеята си за автоматична система с „пряко газоотвеждане“ – тоест, без газово бутало (каквото бутало има, например, прочутият „калашник“).

  AR-10 с монтиран щик, произведен от Artillerie Inrichtingen (AI). Снимка: Уикипедия

  Не се знае какво бъдеще би имал изобретателят-самодеец, ако не била срещата му през 1954 г. с Джеймс Съливан. Той ръководел малката компания Armalite , оръжеен клон на авиокомпанията Fairchild. След като разгледал изобретенията на Юджийн, Съливан внезапно му предложил длъжността главен инженер на предприятието. В отговор на учудването на Стоунър, отговорил, че иска неговия талант, а дипломирани конструктори ще му осигурят, колкото поиска.

  Тук е подходящо да се разгледат няколко мита, които засягат Стоунър. Юджийн се счита за автор на прочутата карабина М16. Всъщност, изобретателят излязъл с основната идея и създал пушката AR-10. А промяната на модела и пригаждането му за боеприпаси калибър 5,56 х 45 мм, както и създаването на други модификации, които превърнали AR-10 в легендарната М16, е заслуга на много хора, макар и под общото ръководство на Стоунър.

  Юджийн, подобно на своя руски колега и приятел Михаил Калашников, често неправилно се смята за създателя на единствен успешен модел. Всъщност, през дългите години на своята дейност, Стоунър изобретил много модели оръжия – от пистолети до автоматично 25-мм оръдие. Много от неговите разработки започнали да се произвеждат масово. Доста от онези оръжия, които не влезли в широко производство, често се смятат за много по-ефективни от M16.

  Юджийн Стоунър вляво, и Михаил Т. Калашников държат пушките, които са проектирали, 1990 г. Снимка: Уикипедия

  Американските власти така и не отбелязали самоукия оръжейник нито с държавни награди, нито с високи военни звания. Но в Америка има негов мемориален музей.

  Институтът за военни технологии определил Стоунър за най-големия изобретател-оръжейник на САЩ от ХХ век, като го поставил наравно с Дж. Гаранд и Дж. Браунинг.

  Морската пехота също не забравя, че забележителният оръжейник е служил в нейните редици – той е погребан в Мемориалното гробище на морските пехотинци. Също така, наградата за иновационни решения на средния и младши състав от Корпуса на морската пехота носи името „Юджийн Стоунър“.

  Изобретенията на Стоунър, включително различни модификации на прочутата карабина М16 (от която са произведени повече от 8 милиона бройки), до ден-днешен стоят на въоръжение в различни армии по света.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link