Още

  Кой е Сатоши Накамото, изобретателят на биткойните?

  Може да не знаем кой е той (или тя), но знаем какво е направил. Сатоши Накамото е изобретателят на протокола биткойн, който публикува откритието си през ноември 2008г.

  На следващата година пуска първата версия на биткойн клиента и участва с други в проекта, комуникирайки чрез криптирани имейли, след което постепенно започва да изчезва от общественото пространство към края на 2010г.

  Накамото е работел с хора от екипа по отворения код, но никога не е разкривал нещо лично за себе си и за последно някой е чувал нещо от него през пролетта на 2011г, когато съобщава, че е „преминал към други неща“.

  Бил е японец, нали?

  Да не съдим за книгата по корицата. Или пък трябва?

  „Сатоши“ означава „ясно мислещ, остроумен, мъдър“. „Нака“ може да означава „вътре или връзка“. „Мото“ пък е „произход“ или „основа“.

  Всички тези неща важат за човека, който е дал началото на движение, създавайки хитър алгоритъм. Проблемът разбира се е, че всяка дума има множество възможни значения.

  Няма как да знаем със сигурност дали е японец или не. Всъщност, дори не може да се каже дали е „той“ или „тя“.

  Знае ли някой кой е Накамото?

  Не, но детективските техники, които хората използват, понякога са по-интригуващи от отговора. Джошуа Дейвис от The New Yorker смята, че Сатоши Накамото е Майкъл Клиър – завършил криптография в дъблинския университет Тринити.

  Той е стигнал до това заключение, след като е анализирал 80 000 думи на Накамото, търсейки лингвистични улики. Сред заподозрените от него е и финландката икономист, социолог и бивш разработчик на игри – Вили Ледонвирта.

  И двамата отричат да са изобретили биткойните. Майкъл Клиър публично отрича да е Сатоши на изложение през 2013г.

  Адам Пененберг от FastCompany оспорва това твърдение и настоява, че Накамото всъщност може да са трима души: Нийл Кинг, Владимир Оксман и Чарлз Брай. Стигнал е до това заключение, като е търсил уникални фрази, използвани от Накамото, в Гугъл, за да провери дали са използвани другаде.

  Една от тези фрази се появява в заявление за патент за обновяване и разпространение на криптиращи ключове, подадено от тези тримата. Домейнът bitcoin.org, използван първоначално от Сатоши, е регистриран три дни след подаване на заявлението. Регистриран е във Финландия, а един от авторите на патента е пътувал до там шест месеца по-рано. И тримата отричат да са замесени.

  Във всеки случай, когато bitcoin.org е регистриран на 18 август 2008г, регистрантът е използвал японска услуга за анонимна регистрация и японски хостинг. Регистрацията е прехвърлена във Финландия на 18 май 2011г, което донякъде отхвърля финландската теория.

  Други мислят, че това е Марти Малми – разработчик, живеещ във Финландия, който се занимава с биткойни още от самото начало и е разработил потребителския интерфейс.

  С пръст е сочен и Джед Маккейлъб, фен на японската култура, който живее в Япония и е създал биткойн борсата Mt. Gox и е съосновател на децентрализираните платежни системи Ripple и Stellar.

  Според друга теория, компютърните учени Донал О‘Махони и Майкъл Пиърс са Сатоши, на базата на публикация, която са написали на тема дигитални плащания, заедно с Хитеш Тевари, с когото заедно са издали книга. О‘Махони и Тавари също са учили в университета Тринити.

  През февруари 2014г. Леа Гудман от Newsweek твърди, че е открила истинския Сатоши Накамото. Дориан С. Накамото отрича да знае каквото и да било за биткойн и дори наема адвокат и прави публично изявление.

  В началото на декември 2015г, Wired и Gizmodo излизат с новината, че са идентифицирали Накамото, като австралийския предприемач Крег Райт. Wired цитира „анонимен източник, близък до Райт“, който е предоставил имейли, транскрипции и други документи, доказаващи ролята на Райт в създаването на биткойните. Gizmodo пък се позовава на документи, предоставени от някой, който твърдял, че е хакнал бизнес имейла на Райт.

  Какво наистина знаем за него?

  Едно нещо, което знаем, базирано на интервюта на хора, които са били замесени с него в началото на биткойните е, че е измислил системата много внимателно.

  Работата му не е традиционна – той не е провел задълбочени тестове, както бихте очаквали от един класически софтуерен инженер.

  Колко богат е?

  Анализ на Серджио Лернър, специалист по биткойн и криптография, разкрива, че Сатоши е натрупал състояние от около 1 милион непохарчени биткойна. Това се равнява на около $1.2 милиарда.

  Какво прави сега?

  Никой не знае с какво се занимава Сатоши, но в един от последните си имейли от 23 април 2011г, той пише: „Преминах към други неща. В добри ръце е с Гавин и всички останали.“

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link