Още

  Кой и кога е изобретил нещата, които използваме най-често?

  Обикновено приемаме повечето неща около нас за даденост. Но замисляли ли сте се откъде са дошли? Кой ги е изобретил?

  1. Тоалетната хартия

  1. Тоалетната хартия

  Тоалетната хартия води своето начало от 6-ти век. Тя била широко разпространена в Китай и околните провинции по онова време. През Средновековието, по-точно през 14-ти век, в Китай започва масовото производство на тоалетна хартия. Но изобретяването на модерната комерсиална тоалетна хартия се приписва на Доузеф Гайети, американски изобретател. Неговата хартия била изключително популярна от 1860 до 1890г.

  2. Четката за зъби

  2. Четката за зъби

  Хората се тревожат за своята хигиена от незапомнени времена. Птичи пера, клечки и бодили от бодливо прасе били използвани за чистене на зъбите в древното минало. Но четката за зъби, подобна на тази, която използвате днес, е изобретена в Китай по време на династията Танг (7-10 век). През 17-ти век тя била пренесена от Китай в Европа, където я подобрили и започнали да използват конски косъм.

  3. Кабърчето

  3. Кабърчето

  Колко пъти кабърчетата са ви влизали в употреба? Първото такова е изобретено през 1903г от Едуин Мур, който основава компанията Moore Push Pin Company. На следващата година, Йохан Кирстен, часовникар от Германия, разработил дизайна за кабърчето: той го направил с широка плоска шапка, за да е по-удобно.

  4. Химикалката

  4. Химикалката

  Днес е невъзможно да си представим живота без химикалката. Тя е изобретена през 1888г от Джон Лауд. Той бил кожар и имал нужда от нещо, с което да пише върху кожата, защото тогавашните писалки не ставали. Дали си е представял, че след стотина години ще се продават милиони от неговите химикалки всеки ден?

  5. Мобилния телефон

  5. Мобилния телефон

  Мобилният телефон се е превърнал в толкова важна част от живота ни, че сме забравили колко младо изобретение е . Първият мобилен телефон е тежал 1кг и е демонстриран през 1973г от инженерите на Motorolla Джон Ф. Мичъл и д-р Мартин Купър. 10 години по-късно той влиза в масова употреба.

  6. Електрическата кана

  6. Електрическата кана

  Историята на електрическата кана започва от казаните, които са били използвани навсякъде в древността. Тогава хората измислили чайника, а накрая, в последните години на 19-ти век, електрическата кана се появила като еквивалент на чайника. За влизането й в масова употреба обаче трябвало много време. Моделът от неръждаема стомана на Russel Hobbs от 1955г дава началото на ерата на автоматичните електрически кани.

  7. Будилника

  7. Будилника

  Може да ненавиждате звъненето му, но няма как да отречете, че не беше ли будилника, вероятно никога нямаше да ставате навреме. Първите часовници с будилник се появяват през 15-ти век в Европа, но те били много различни от модерните. През 1787г Леви Хъчинс изобретява механичния будилник, а 60 години по-късно е патентован от Антоа Редиел.

  8. USB паметта

  8. USB паметта

  Първата USB флашка е патентована през 1999г и представена през 2000г. Изобретението, което радикално промени света на компютрите е дело на Амир Бан, Дов Моран и Оран Огдон от израелската компания M-Systems. Първата флашка е била едва 8mb и е струвала $50.

  9. Найлоновата торбичка

  9. Найлоновата торбичка

  Найлоновата торбичка е синоним на „удобно“. Патентът за нея е обект на дълги спорове между различни компании като Celloplast и Mobil. Първият опит за създаването на нещо, което прилича на модерната найлонова торбичка са направени в началото на 50-те години, но днешната торбичка е създадена от Стен Густаф Тулин от Швеция през 60-те.

  10. Ръчния часовник

  10. Ръчния часовник

  Прототипи на ръчен часовник се появили през 16-ти век. Това били джобни часовници, адаптирани да се носят като гривни. През 1571г, кралица Елизабет I получила такъв ръчен часовник от Робърт Дъдли, неин близък приятел. Книгата с рекордите на Гинес обаче посочва 1868 като годината, в която Патек Филипе от Швеция е изобретил модерния ръчен часовник.

  11. Фотоапарата

  11. Фотоапарата

  Днес снимаме всичко около нас и то само с едно натискане на копчето, но нещата били различни през 19-ти век. Първият фотоапарат е създаден през 1826г от Жозеф Ниепс, а още същата година е направена и първата снимка. Били направени много промени в технологията на фотоапарата, но през 1839г все още били нужни от 5 до 30 минути за правенето на една снимка.

  12. Маркера

  12. Маркера

  Може да не вярвате, но маркерът датира още от 1910г. Тогава е патентован от Лий Нюман. 20 години по-късно, маркерите станали популярни. В края на 50-те, маркерите били масово използвани в Европа, а през 1962г Юкио Хорие изобретява модерния маркер с поресто връхче.

  13. Телевизията

  13. Телевизията

  Историята на телевизията е дълга и оплетена: хората започнали да мислят как да създадат нещо като днешната телевизия още през 1885г. Но били нужни 40 години и много учени, за да се осъществят тези идеи. Създаването на телевизията обаче се приписва на шотландеца Джон Лоуджи Беърд през 1926г. Телевизорите пък стават комерсиален продукт през 30-те.

  14. Велосипеда

  14. Велосипеда

  Един от най-здравословните начини за придвижване днес е било първото превозно средство с две колела, използвано за транспорт. Създадено е през 1817г от барон Карл фон Драйс, германски изобретател. Разбира се, първите велосипеди били много по-различни от леките и бързи, които караме днес. Благодарение на иновациите в края на 19-ти век, велосипедът станал по-удобен и доста по-популярен.

  15. Картонените чаши

  15. Картонените чаши

  Чаши от хартия се използвали още през 2-ри век пр.н.е. в Китай, но те стават масово разпространени през 20-ти век. Навикът да се споделят чаши в училищата предизвикал загриженост за здравето на децата. През 1908г, чашата Dixie Cup е разработена от Лорънс Луелин, американски адвокат.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови