Още

  Британецът, награден с Кръст Виктория, задето е хвърлял бирени бутилки по врага

  Войната награждава онези, проявили инициатива и изобретателност, а Бил Спийкман, носител на Кръста Виктория, е притежавал много и от двете. При вида на вълна от китайски войници, втурнали се към позицията ти, човек би сметнал за добра идея да се окопае и защитава до последно. Редник Бил Спийкман обаче вижда в тази ситуация възможност за атака.

  Когато ти свършват мунициите, нормално е да помислиш, че е време да се оттеглиш. Редник Бил Спийкман вижда в това възможност да грабне празните бирени бутилки около него и да ги използва за оръжия. За действията си в Корея през 1951г, хвърлящият шишета Бил е награден като герой с Кръст Виктория.

  Доброволец

  Бил Спийкман се ражда на 27 септември 1927г в Алтринчем, Чешър. Още от тийнейджър той копнее да служи в армията, гледайки как съгражданите му отиват да воюват с Хитлер. Той отива доброволец през 1945г, тъкмо след края на Втората световна война.

  Служи с шотландския полк Черен страж, след което отива в пехотата на британската армия, с която воюва в Корея.

  Британецът, награден с Кръст Виктория, задето е хвърлял бирени бутилки по врага

  Корейската война е динамична и кървава борба, преди да се превърне в играта на нерви, каквато я познаваме днес. Започва на 25 юни 1950г и само след няколко месеца южнокорейците изглежда са на ръба да загубят. Американските подкрепления през септември обаче идват на помощ и севернокорейците са изблъскани обратно до границата с Китай.

  Точно тогава, през октомври, стотици хиляди китайски войници преминават границата. Сеул сменя националността си четири пъти, преди борбата за власт да попадне в патова ситуация край 38-ия паралел.

  На 24 години, Спийкман доброволно отива да служи в Корея, когато войната е все още ожесточен конфликт. Именно там се разиграва сцената на една от най-храбрите постъпки, виждани някога във война, а младежът остава в историята като единственият носител на Кръст Виктория, награден задето е хвърлял бирени бутилки по врага.

  Свирепо нападение

  На 4 ноември 1951г позициите на британците са подложени на тежък артилерийски обстрел, последван от огромна вълна китайски войници. Бомбардировките отслабват защитата, а безкрайната вълна от китайци изглежда ще прегази частта на Спийкман. Именно в този момент редникът поема инициативата и повежда контраатака без да е имал заповеди за такава.

  Заедно с още шестима мъже, доминиращият близо 2-метров Спийкман грабва колкото може повече гранати и се изстрелва в нападение към човешката китайска стена, хвърляйки бомби във всички посоки при всяка възможност. През ноември в Корея земята е твърда и замръзнала, затова гранатите на Спийкман отскачат и се оказват доста ефективни.

  Но китайския щурм е огромен и редникът свършва гранатите, с които да ги замеря. За щастие, британците се наслаждавали често на по бира на фронта и наоколо се търкаляли доста празни шишета.

  Спийкман без да му мисли започва да ги взема от земята и да ги хвърля с все сила към врага. Това може да изглежда като обречена стратегия, но откачената атака на младежа дава на другарите му достатъчно време да се оттеглят до по-добра позиция. Спийкман е ранен в крака, но продължава да се сражава докато не остава нищо, което да хвърля.

  Почести

  За действията си през онзи ден, Спийкман става първият носител на Кръст Виктория от Корейската война. Освен това, макар честта да е оказана от крал Джордж VI, кръста му е връчен от кралица Елизабет II, което също е безпрецедентно.

  Британецът, награден с Кръст Виктория, задето е хвърлял бирени бутилки по врага

  Героят се завръща у дома и се превръща в легенда и национално съкровище. В негова чест е устроен парад, съседи почистват дома му преди пристигането му, а децата в града са освободени от училище, за да го посрещнат.

  Спийкман служи в армията до 1967г, участвайки в много военни конфликти. Закоравелият войник днес е на 89 години, а през 2015г се завръща в Южна Корея заедно с други ветерани от войната. Там той дарява Кръста Виктория на страната.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link