Още

  Кой измисли интернет?

  Кой измисли интернет е въпрос, който може би стои несъзнателно в съзнанието ни! Няма точно определена личност или организация изцяло измислила и разработила идеята за интернет, такъв какъвто го познаваме и използваме днес. Различни хора и групи са допринесли за развитието на познатия ни интернет. Ето и кои са те, ако сте любопитни да узнаете!

  internet

  Идеята за Интернет.

  Инициатора на идеята за интернет се нарича Леонард Клейнрок. През 1961 той публикува труда си „Информационния поток в комуникационните мрежи“. През 1962 първичен директор на IPTO, Ликлидър огласява идеята за така наречената галактическа мрежа. По-късно идеите на тези двама души довеждат Робърт Тайлър до идеята за създаването на първата мрежа – ARPANET.

  1418640

  Първоначално създаване на Интернет мрежата.

  Интернетът, които днес познаваме за първи път започва да се разработва през 60-те години на миналия век в щата калифорния, САЩ. Първата среща с цел интернет комуникация се организира през 1968 от Network Working Group с водеща фигура Елмър Шапиро. На срещата вземат участие Стив Кар, Стив Крокър, Рон Стоутън и Джеф Рулифсон. Основната тема на срещата е, как хостовете да комуникират помежду си? В следствие, същата година те публикуват труда „ Изследване за Дизайна и Параметрите на Компютърните Мрежи“. В следствие на този труд и предишно споменатите се създава Процесор за Интерфейс Съобщения (IMP) и спецификацията му. Подмрежата на IMP се създава по-късно от Баренек и Нюман. Да се измисли интернет е все още очаквано за публиката и широкия кръг от хора.

  Масово аудиторията научава за Интернет

  Масовото представяне на Интернет, бива оповестено на 3 Юли 1969 в пресата. То е направено от Университета в Калифорния. В него се описват ползите и метода за използване на мрежата за широк кръг от хора. Това да се измисли интернет вече става реалност!

  arpa2

  Първото Мрежово  Оборудване

  Първият мрежови комутатор е оповестен през 1969 година на 29-ти Август. Този комутатор и Процесора за Интерфейс Съобщения са изпратени в Калифорнийския университет и на 2-ри Септември същата година, първото движение на информация от процесора към комутатора, бива експериментирано.

  Изпращане на Първото Интернет Съобщение и блокирането на мрежата

  След, като второто звено от  мрежовото оборудване, бива инсталирано на SRI, професор Клейнрок изпраща съобщение от компютъра си, в лабораторията в калифорнийския университет към Чарли Клайн. Връзката е първата интернет транзакция и е гръбнака на днешния интернет. Съобщението е гласяло „LO“ – което означава „LOGIN“ или покана за Клайн да се свърже в сървъра на хоста. Съобщението не е изпратено, защото мрежата колабира и това е първия колапс в историята на интернет. За кратко време проблема е отстранен и мрежата е в действие отново.

  tx-2

  Развитие на Имейла и TCP технологията, Първата Комерсиална Мрежа

  През 1971 Томлисон изпраща първия имейл. Това е началото на системата за съобщения, изпращаща съобщения по мрежата към потребителите. През 1973 е създадена и TCP технологията с помощта на Карл Съншаин и Йоджийн Далал, които погрешно са смятани за създателите на интернет. Комерсиалната мрежа Telenet е представена през 1974. Тя е версия на ARPANET. Това е и първият в историята интернет доставчик. Той допринася да се измисли интернет.

  Представяне на Модема, TCP/IP технологията и DNS

  През 1977 първия модем е представен на потребителите. Той се нарича 80-103A и става популярен сред потребителите на домашен интернет, за да се свържат в мрежата и да я ползват. Трафика в реално време се появява благодарение на Кохен, Рийд и Шош. Те разделят TCP технологията на TCP/IP, което е все още първичен протокол използван в интернет. През 1984 Постел Мокапетрис представят DNS, това въвежда и системата на домейн имената. Първият домейн е регистриран на 15 Март 1985 и се нарича symbolics.com. Той принадлежи на компютърна компания със седалище в Масачузетс.

  1213666_10835722

  Първият Графичен Интернет Браузър, JavaScript, WWW и HTML

  През 1990 Тим Бърнърс- Лий развива HTML технологията. Това има голям ефект върху изгледа и навигацията в интернет, който и досега ползваме. През 1991 същият учен представя и WWW абревиатурата на широката публика. Световната широка мрежа е това(WWW), което повечето от нас наричат интернет днес. Това са серия от страници и сайтове онлайн свързани заедно, чрез линкове. Много хора са допринесли за откриването на интернет технологията, но без WWW той нямаше да е толкова популярен, колкото е днес. Първите интернет браузъри се появяват през 1993. Те са Mosaic и Netscape и имат влияние и функции подобно на днешните Internet Explorer, Chrome и Firefox. Джеимс Гослинг развива технологичния програмен език JavaScript. Представен за първи път през 1995, този програмен език днес е широко използван за създаването на софтуери и интернет апликации. Тази част спомага да се измисли интернет цялостно.

  global-research-image

  Кой измисли интернет? – е въпрос без конкретен отговор. Създаването му е комплексно и много хора са допринесли за днешния му вид. Така, че интернет е рожба на доста учени, нагърбили се с идеята да ни предоставят удобството на имейла, HTML, WWW, TCP/IP и много други компоненти на днешния, познат ни интернет.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link