юни 28, 2016
29098 Views

Сигирия – Шри Ланка

Автор:

Древният град Сигирия е  построен от крал Касапа I през 477-495 след н.е. и е разположен по стръмните склонове на високият 200 метра гранитен връх, известен сред местните хора, живеещи в Шри Ланка като „Lion Rock“.

 

Поредица от стълбища и галерии, които се появяват от устата на чудовищен гигантски лъв, изграден от мазилка и тухли осигуряват достъпа до едно от световните културни наследства на Шри Ланка.

Sigiriya.640.1159

Исторически факти

The Lion Rock вероятно е бил населен още през праисторическите времена, като самата скала е образувана от лава от отдавна изчезнал, древен вулкан.

Комплексът около скалата, който се състои от останките на широка мрежа от резервоари, градини и други кралски сдания, е построен от отцеубиеца крал Касапа I.

Sigiriya in Sri Lanka

Sigiriya in Sri Lanka

Древните исторически писания разказват за крал Касапа убил своя баща и се възкачил на престола, който бил предопределен за брат му Могалана. За да се спаси от преследващите го войски на Могалана, Касапа издигнал своя дворец на билото на скалното плато Сигирия. Накрая, когато Могалана превзел крепостта, Касапа се самоубил. Има, разбира се и друга версия на историята за Касапа, която се основава на писанията на монах на име Ананда от 15 век след н.е.. Те са направени върху каменни плочи, върху които след това са добавени по-късни надписи. Двете противоречащи си  версии са в основата на историческата новела Kat Bitha.

След смъртта на Касапа, там функционира манастирски комплекс до 14 век.

По-късно, изоставена дори от будистките монаси, през 16-ти и 17-ти век Сигирия е използвана като временна крепост на Кралство Канди.

 

Sigiriya in Sri Lanka

Sigiriya in Sri Lanka

Забележителности

Сигирия е известна със своите стенописи, които напомнят една от картините, намерени в пещерите Ajanta в Индия. Въпреки това, във фреските по стените на Сигирия се проявява уникалният за Шри Ланка стил, който не може да бъде видян другаде.

Отделно от това, цитаделата Сигирия е място, което си заслужава да бъде проучено. Има около 1200 стълбища, който достига до върха. Отнема около 2 часа във всяка посока, нагоре и надолу по 200 метровата скална структура. Ако човек не е напълно изтощен, може също да прекара още един час, в проучване на различни кътчета и изоставените руини на двореца и неговите озеленени градини, които са едни от най-старите в света.

Музеят Сигирия е друго място, където могат да се видят няколко артефакти, изкопани на това място, заедно с репродукции на стенописите. Обиколката обикновено отнема не повече от час.

Най-внушителната особеност на скалата била издяланата в нея фигура на седнал лъв, между лапите, челюстта и гърлото на когото минавала стълба, която водела към двореца. Днес от лъва са останали единствено само лапите му и зидария, която е била част от стълбата.

Sigiriya.640.10128

 

Другата забележителност в Сигирия е Огледалната стена.

Първоначално, предназначението на тази стена, която е направена от тухли и покрита с добре полирана бяла мазилка, е било кралят да може да види себе си, когато е близост до нея. Днес, дори и 15 века по-късно, блясъкът на стената все още личи. На западната част на Огледалната стена има множество изображенията на жени, за които се предполага, че са изобразявали  „девойки от небесата“, дами от двора на Касапа или богини на дъжда и мълниите.

Sigiriya in Sri Lanka

Sigiriya in Sri Lanka

 

Sigiriya in Sri Lanka

Sigiriya in Sri Lanka

След смъртта на Касипа, множество хора идват да видят двореца, рисунките по стените и градините му.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Бързи и ипотечни кредити - creditpernik.com

 

 

loading...
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *