Още

  Кокосова палма – Дървото на живота

  Знаете ли, че почти всички части на кокосовата палма могат да се използват? Във Филипините тя се нарича Дървото на живота и ако сте на самотен остров всичко, което ви е нужно, за да оцелеете, можете да си го набавите от нея.

  Снимка: Island-Life

  Ако ви трябва четка за зъби, не използвайте пясък, а издърпайте няколко корена от палмата. Може да ви звучи гадно, но всъщност върши работа. Само гледайте корените да са достатъчно меки. За свеж дъх пък можете да използвате сокът от корените.

  Снимка: mauroguanandi

  Всеки знае, че в такава ситуация е нужно да си построиш сал или лодка. Стъблото на палмата е идеално за тази цел. Много дърводелци предпочитат да работят с дървен материал от кокосова палма, защото е по-силен и издръжлив. Стъблата обикновено са високи и от вас се иска само да ги срежете и вържете едно за друго. За целта можете да използвате клоните, които са здрави и гъвкави и не се късат дори в солената вода.

  Снимка: studiobindia

  Отчаяли сте се и искате да си пийнете? Направете си кокосово вино. Ако имате достатъчно знания, можете да извлечете сокът от стъблото на палмата и да си направите вино. Така със сигурност ще ви е по-хубаво на острова.

  Листата на кокосовата плама са идеални за направата на сламена шапка. Ако пък ви е писнало да спите на студения пясък или твърдите скали, можете да си оплетете „дюшек“ от листа, който става също и за покрив, когато вали дъжд. Още един плюс е, че от средните жилки на листата стават чудесни шишове, на които можете да печете храната си и тя ще има чудесен свеж и тропически вкус.

  Разбира се най-важното е да не умрете от глад. Тук идва ролята на кокосовите орехи. Те изглеждат като огромни и космати костилки, но всъщност отвътре са месести и ядливи. Месестата част на кокосовия орех се използва за направата на бонбони, сладкиши и дори сладолед. При нагряване пък от нея се отделя масло, което може да използва за готвене и хидратация на кожата и косата. Днес кокосовото масло се спряга и като потенциално биогориво.

  Снимка: mauthstudios

  Един от екзотичните начини да извлечете маслото от кокосовия орех е като го напълните с горещо мляко, вместо с вода. Така ще получите кокосово мляко. В тайландската кухня кокосовото мляко се използва в почти всички рецепти. В кокосовия орех ще откриете още и кокосова вода, която има сладникав вкус. От нея също може да се направи кокосово вино или оцет. Ако имате проблем с ходенето до тоалетната, кокосовата вода ще ви помогне, понеже е естествено разслабително. Тя възстановява електролитния баланс в тялото след тежък труд.

  И накрая, косматата обвивка на кокосовия орех ще ви влезе в употреба при запалването на сигнален огън, така че да ви видят спасителите.

  Снимка: B℮n

  Кой да знае, че кокосовата палма има толкова много приложения? Нищо чудно, че я наричат Дървото на живота.

  Източник: environmentalgraffiti.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови