авг. 21, 2010
10473 Views

Най-дългите тунели в света

Автор:

Човек рядко се замисля, но тунелите са архитектурни чудеса, които са измислени преди хиляди години. Историята им вероятно започва още от пещерите, в които първобитните хора са се криели от лошото време или неприятели. В днешни дни тунелите се строят по различни причини и сега ще разгледаме четири от най-дългите в света.

Сейкан

Тунелът Сейкан в Япония е най-дългият железопътен тунел в света, разпростирайки се на 53,85км. Представете си колко дни ще са ви нужни, за да го преминете пеша.

Сейкан е също и най-дългият подводен тунел. След края на ВСВ японците искали да свържат островите Хокаидо и Хоншу, за да бъде страната географски обединена. За завършването на огромния тунел били нужни 40 години и 3,6 милиарда долара и той е официално отворен на 13 Март 1988г.

За съжаление днес тунелът Сейкан не се използва толкова често като преди, понеже въздушният транспорт обикновено е по-евтин и по-бърз.

Ченъл

Тунелът Ченъл е най-дългият международен тунел в света и с дължината си от 50 500 метра свързва Великобритания и Франция. Тунелът започва от Фолкстоун, Кент във Великобритания и завършва в Кокел, Па дъо Кале във Франция. По него минава най-големият транспорт за автомобили и други превозни средства в света – влакът Юротанел.

Строежът на Ченъл е отлаган почти двеста години, от 1802г, понеже британците не били очаровани от идеята. Така през 1988г. изграждането на тунела най-после започва и през 1994г. приключва. Днес всички пътнически влакове в тунела вървят с електрически ток, доставян по равно от британците и французите. Тунелът Ченъл фигурира и в списъка със Седемте чудеса на модерния свят.

Льотчберг

В сравнение с останалите тунели, Льотчберг е сравнително нов, защото е завършен през 2006г. и е официално отворен чак през Юни 2007г. Той е най-дългият наземен тунел в света, с дължина от 34 700 метра. Тунелът се простира между Берн и Валейс и по него минават както пътнически, така и товарни влакове. С новите технологии на 21 век, Льотчберг е построен само за една година – от 2005г. до 2006г. До края на 2007г. тунелът и влаковете вече функционирали напълно.

Лаердал

Тунелът Лаердал в Норвегия е най-дългият пътен тунел в света със своите 24 000 метра. Той е построен по модерните стандарти и за разлика от другите тунели, където шофьорите просто карат няколко минути или часа в тъмнината, Лаердал е разделен на четири части, като между тях има открити и обширни пространства. Осветлението пък не е просто, колкото да виждате къде карате, а имитира слънцето при залез. Най-хубавото на тунела е, че за да преминете по него не трябва да плащате никакви такси.

Източник: environmentalgraffiti.com

loading...
Категория:
Технологии
loading...

Comments to Най-дългите тунели в света

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *