Още

  Колко дълго човек може да издържи без сън?

  Бързият отговор на този въпрос е 264 часа (около 11 дни). През 1965г, 17-годишният ученик Ранди Гарднър е поставил този рекорд.

  Няколко други човека, участвали в научни изследвания, са успявали да останат будни до 10 дни под медицински надзор. Никой от тях не е изпитал сериозни медицински, неврологични, физиологически или психически проблеми. От друга страна, всички са демонстрирали прогресивен и значителен дефицит на концентрация, мотивация, възприятие и други мисловни процеси. Въпреки това всички са се върнали към нормален режим на сън само след една или две нощи.

  Колко дълго човек може да издържи без сън?

  По-сложният отговор на въпроса се върти около определението за „буден“. Както вече споменахме, продължителната липса на сън при нормален човек причинява проблеми с мисълта, множество кратки епизоди на сън и загуба на разпознавателни и двигателни функции. Всички знаем как някои шофьори заспиват на волана и сме чували за недоспалите британски пилоти, които са разбили самолетите си на връщане от военните зони през Втората световна война. Ранди Гарднър е бил „буден“, но в общи линии нефункциониращ съзнателно в края на периода без сън.

  В случая с лабораторни плъхове обаче, продължителното лишаване от сън за две седмици или повече води до смърт, както е наблюдавано при експериментите на Алан Рехтшафен от Чикагския университет.

  Колко дълго човек може да издържи без сън?

  При някои редки медицински случаи, въпросът колко дълго човек може да издържи без сън води до други изненадващи отговори и още повече въпроси.

  Синдромът на Морван например се характеризира с мускулни спазми, болка, потене, отслабване, халюцинации и тежко безсъние. Мишел Жуве и неговите колеги от Лион, Франция са изследвали 27-годишен мъж с това заболяване и са открили, че той буквално не е спал нито за миг в продължение на няколко месеца. През това време не се е чувствал изморен и не е показвал промяна на настроенията, нарушена памет или безпокойство. Въпреки това, всяка нощ между 21:00 и 23:00ч, за период от 20 до 60 минути мъжът е изпитвал звукови, визуални, обонятелни и сетивни халюцинации, както и болка и вазоконстрикция в пръстите на ръцете и краката.

  Фаталното семейно безсъние, друго рядко заболяване, може да се окаже смъртоносно след 6 до 30 месеца безсъние. Името му е малко подвеждащо, тъй като смъртта всъщност настъпва в резултат на органна недостатъчност, а не директно от липсата на сън. Патологическите процеси включват дегенериране на таламуса и други части на мозъка, свръхактивност на симпатиковата нервна система, високо кръвно, треска, треперене, ступор, отслабване и нарушаване на ендокринните системи на тялото. Фаталното семейно безсъние спада към заразните прионови болести, които включват и лудата крава.

  Но да се върнем на въпроса – Колко дълго човек може да остане буден? Точен отговор все още не може да се даде. Въпреки наблюденията над плъхове, досега не е известно човек да е умрял от безсъние.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link