Още

  Колко са похарчени за логата на различните известни марки?

  Цената на най-разпознаваемите лога на всички времена варира в най-широк диапазон: докато някои световни марки плащат милиони долари за създаването им, други струват само 15 долара. А някои изобщо не са похарчили нито цент. Логото е ключов фактор за стратегическото развитие на компанията. Ще се изненадате да разберете кои компании са похарчили милиони за емблематичните си лога и кои са похарчили сума, която не надвишава цената на билет за кино.

  Google

  Похарчени: $ 0

  Въпреки че известното многоцветно лого на Google е претърпяло много трансформации през годините, оригиналният му дизайн е създаден през 1998 г. от съоснователя на компанията Сергей Брин в безплатната графична програма GIPM. Последващото разработване на останалите прототипи на емблемите на Google е извършено от Рут Кедар, обща приятелка на Брин и Лари Пейдж от Станфордския университет.

  Кока-кола

  Похарчени: $ 0

  Известното лого на Coca-Cola е създадено от партньора на основателя на компанията, счетоводителя Франк М. Робинсън през 1886 година. Според официалния уебсайт на компанията, Робинсън „предложил името Coca-Cola, предполагайки, че„ двете букви „C“ в рекламата ще изглеждат добре “. Той искал да разработи уникално лого, затова експериментира много, докато не разработил специален шрифт Spencerian, написан на ръка, демонстриращ характерния за онова време почерк.

  Twitter

  Похарчени: 15 долара

  Компанията се сдобила със световно известното си лого с птица за 15 долара от банката със снимки. Авторът на рисунката Саймън Оксли, британски художник, живеещ в Япония, е получил, най-вероятно, около 6 паунда за работата си. Оттогава обаче птицата претърпяла някои промени и придобива по-модерен вид.

  Nike

  Похарчени: 35 долара

  Съоснователят на компанията Фил Найт придобил известното лого през 1971 г. от Каролин Дейвидсън, студентка, която изучавала графичен дизайн. Найт, който изнасял лекции в университета в Портланд, случайно чул разговора на момиче, което казало, че не може да понася картини в галериите, рисувани с маслени бои. Затова той й предложи странична работа: за 2 долара на час, да рисува графики, диаграми и в крайна сметка лого.

  „Не го харесвам, но може би ще ми хареса с времето“, каза Найт, с неохота давайки 35 долара за отметката на логото на Найк.

  NeXT

  Похарчени: 100 000 долара

  Логото на компанията  на Стив Джобс, която той основал през 1985 г. след напускането на Apple, е създадено от известния дизайнер на лога Пол Ранд, който разработва фирмени емблеми за IBM, UPS услуги, ABC и други.

  Олимпийски игри в Лондон 2012 г.

  Похарчени: 400 000 паунда (около 625 000 долара)

  Логото, създадено от агенцията Wolff Olins, която го разработва през 2007 г., беше критикувано заради доста небрежния си имидж, както и заради факта, че в него могат да се видят две фигури, ангажирани с орален секс.

  Пепси

  Похарчени: 1 000 000 долара

  Логото беше актуализирано от Arnell Group през 2008 г.

  BBC

  Похарчени: 1.800.000 долара

  Каналът на BBC префасонира логото си през 1997 г., преминавайки от наклонен шрифт и контрастни цветове към прости букви с шрифт Gill Sans в квадратчета.

  BP (British Petroleum)

  Похарчени: 211 000 000 долара

  През 2008 г. BP плати 211 милиона долара за логото си. Рекламната агенция Ogilvy & Mather работи върху промяната на логото, лозунга и имиджа, „за да изобрази компания, на която може да се вярва и на която можеш да се довериш“.

  Но след разлива на нефт през 2010-та година в Мексиканския залив, BP имаше други проблеми с имиджа.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link