Още

  Римският император Комод е една от най-скандалните исторически личности

  Римският император Комод е една от най-скандалните исторически личности. 19-годишният император превърнал двора на Палатин в средище на разврата, където се наслаждавал на стотици жени и млади момчета. Обичал да носи женски дрехи и да си играе на лекар, като препарирал живи хора. Комод обожавал и да влиза в ролята на гладиатор, макар стъпването на свободни хора на арената да се считало за безчестие. Императорът се имал за новия Херкулес и излизал на арената срещу ранени войници и сакати или болни мъже, които били връзвани заедно, а Комод си представял, че се бие с гиганти.

  Най-известен обаче младият император бил с изключително кървавите битки срещу диви зверове. Той излизал срещу десетки животни и ги колил безпощадно – за един ден нанизал с копията си 100 лъва от безопасността на издигната високо платформа. Един път обезглавил бягащ щраус със специално създадено за целта оръжие, взел кървящата галва и я оставил заедно с меча си на местата, където седели сенаторите, като им направил знак, че те са следващите. Сред беззащитните жертви на Комод били още три слона и жираф. Но това не е всичко.

  Императорът се обявил за нов Ромул, основателя на Рим, и го преименувал на Колония на Комод. Падал си по източните култове и участвал в откачени религиозни ритуали. Заповядал месец август да бъде наричан „комодски“. В крайна сметка преторианският префект Лет организира конспирация за убийството на императора и след неуспешен опит да го отровят с вино, накрая го удушават в банята му.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови