Още

  Компютърен чип мисли като мозък

  Най-новият компютърен чип на IBM може да не е по-умен от нас, но може да симулира милиони неврони и да изпълнява сложни задачи с много малка консумация на енергия.

  Учените от компютърния гигант са разработили чип с големината на пощенска марка, снабден с 5.4 милиарда транзистора, който може да симулира 1 милион неврона и 256 милиона невронни връзки (или синапси). Освен това, индивидуалните чипове могат да бъдат свързвани, подобно на начина, по който синапсите се свързват в човешкия мозък.

  Екипът е дал на чипа TrueNorth задача да идентифицира хора и обекти по снимки. Това е доста трудна задача за обикновените компютърни чипове, но този на IBM е по-различен. Класическият компютърен чип работи като лявата половина на мозъка – бърз е, мисли последователно и умее да пресмята числа. Този на IBM е като дясната половина на мозъка.

  Компютърен чип мисли като мозък

  Той се състои от компютърни ядра, всяко от които с 256 входящи точки, или „аксона“ (приличащата на кабел част от нервната клетка, която предава електрически сигнали) и 256 изходящи точки, или „неврони“. Също като в истинския мозък, изкуствените неврони изпращат сигнали само, когато електрическите заряди достигнат определен праг.

  Учените са свързали повече от 4000 от тези ядра в един чип и са изпробвали производителността му със сложна разпознавателна задача. Компютърът е трябвало да разпознава хора, колоездачи, автомобили и други превозни средства на снимка.

  Проектът е огромен напредък след дългогодишна работа и е получил финансиране в размер $53.5 милиона от DARPA.

  Новият чип не само е много по-производителен от досегашните компютърни чипове, но също така генерира много по-малко топлина. Крайната цел на проекта е да се създаде компютър, който максимално близо да наподобява функциите на мозък на бозайник, с интелект като на котка или мишка.

  Въпреки напредъка, чипът на IBM е далеч от човешкия мозък, който съдържа 86 трилиона неврона и 100 трилиона синапса.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link