Още

  Никълъс Уинтън – британският Шиндлер

  Всички сме чували за Оскар Шиндлер и сме гледали филма, разказващ за усилията му, довели до спасяването на 1200 души от смърт в концентрационните лагери по време на Втората световна война. Той обаче съвсем не е бил единственият, рискувал всичко, за да спаси колкото се може повече невинни от лапите на Хитлер.

  Никълъс Уинтън

  Никълъс Уинтън е роден на 19 май 1909г в еврейско семейство в Лондон. Той никога не е отричал произхода си, дори след като семейството му е отлъчено от еврейската общност.

  Уинтън учи Хемпстед и Стоу, след което започва работа като агент на недвижими имоти. Пътува често из Европа и дори за кратко живее в Германия, където работи в банка. Когато нацистите започват да стават все по-голяма заплаха обаче, той се мести обратно в Англия.

  Никълъс Уинтън - британският Шиндлер

  Спасителят

  През 1938г, Уинтън решава да отиде на почивка в Алпите. Малко преди да тръгне обаче, негов приятел му се обажда и му описва ситуацията в Чехословакия, молейки го за помощ, след което той променя плановете си. Макар да го чакали други отговорности, Уинтън веднага тръгва за Прага с една цел – да помогне на хората.

  Той бил убеден, че войната ще избухне всеки момент и бил дълбоко разтърсен от насилието срещу евреите в Германия и Австрия при погрома през кристалната нощ – тогава по лична заповед на Хитлер, SA и SS унищожават 7500 еврейски магазини и хиляди домове, а 30 000 евреи са арестувани и изпратени в концлагери.

  Никълъс Уинтън - британският Шиндлер

  В Прага, Уинтън отваря офис и се свързва с международните посолства, за да уреди убежище за множеството граждани на Чехословакия, застрашени от нацистите. Първоначално започва да приема молби от родителите без да е получил разрешение.

  Единственият положителен отговор идва от Великобритания, а всички останали страни затварят границите си. Британските посланици обаче получават стриктни инструкции да транспортират евреи до острова. Допускали се само деца, а цената била по 50 лири на дете.

  Офисът на Уинтън, разположен в типична пражка къща, се изпълнил с родители, умоляващи го да спаси децата им от нацистите. Започнало изготвянето на архиви със снимки на всички регистрирани деца. По-късно снимките са отпечатани в британските вестници, за да бъдат осиновени децата от британски семейства.

  Времето обаче притискало Уинтън и екипа му и всичко трябвало да стане много бързо. Когато всички деца били регистрирани и им били намерени домове, Уинтън го чакала последната и най-трудната задача – да се увери, че всички ще стигнат живи и здрави.

  Ситуацията наложила визите да бъдат фалшифицирани, което допълнително увеличило опасността. Въпреки всичко, осем влака с деца успешно достигнали до Великобритания през Германия и Франция. Последният, девети влак с 250 деца, не достигнал целта си, защото на 1 септември 1939г избухнала войната. Въпреки този последен неуспех, Никълъс Уинтън успешно организира спасяването на 669 чехословашки деца.

  След войната

  След войната, усилията на Никълъс Уинтън остават забравени. Чак през 1988г, когато неговата съпруга открива папка от 1939г със снимки на всички деца и пълен списък с имената на спасените, света научава за подвига му.

  Никълъс Уинтън - британският Шиндлер

  Уинтън получава благодарствено писмо от израелския президент Езер Вайцман; направен е почетен гражданин на Прага; през 2002г кралица Елизабет II го награждава с рицарско звание за заслуги към човечеството; получава приза Гордостта на Великобритания; на него са кръстени училище и планета; през 2008г е номиниран за Нобелова награда; открити са две негови статуи – една в Мейдънхед и една в Прага.

  През 1988г, BBC организират изненада, като го канят да гостува в предаване. В един момент обаче хората от публиката се разкриват като децата, които Уинтън е спасил през 1939г.

  Днес Никълъс Уинтън е на 105 години и повече от 6000 души дължат живота си на него.

  Ако нещо не е невъзможно, значи трябва да има начин да бъде направено.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link