Още

  Конспирацията Шекспир

  Кой всъщност е автор на шекспировите творби?

  Вероятно една от най-старите конспирации е тази, в която се твърди, че Уилям Шекспир не е автор на пиесите си.

  Много известни личности подкрепяли това твърдение – Чарли Чаплин, Орсън Уелс, Зигмунд Фройд и Марк Твен. Теориите на Твен били интересни, докато не последвала идеята му, че кралица Елизабет I е мъж. Авторството на тези пиеси е приписвано на цели осемдесет човека, сред които били Едуард де Вер, 17-ят граф на Оксфорд, Кристофър Марлоу и Франсис Бейкън.

  Тези мъже се самообразовали и имали добри познание по право. Бейкън бил дипломат, историк, писател и политик, който се описвал като „прикрит поет“. Други пък го описват като „най-мъдрият и най-умният сред хората.“

  Някои хора намират стила на Бейкън за малко по-твърд, в сравнение с този на Шекспир, но и всъщност и двамата пишат в много специализиран стил. Бейкън имал изключително богат речник и по това е може би единственият живял по онова време, който се доближава до Шекспир. В пиесата „Бурята“ се разказва за корабокрушение на Бермудските острови – приключение, което самият Бейкън е преживял.

  Шекспир е роден през 1564г. и умира през 1616г. в родния си град. Завещанието му е дълго и подробно, но въпреки че описва покъщнината му в детайли, не са споменати дяловете му като собственик на два театъра. Не се казва нищо и за каквито и да било писмени вещи – книги, писма или лични записки. А книгите по онова време са били рядкост и са имали голяма стойност, така че би трябвало да бъдат включени в завещанието му. Шекспир не само не е писал писма, но и никой не е писал на него.

  В завещанието си, Шекспир не говори и за пиесите си – това, което го прави известен и с което си е изкарвал хляба. Звучи невероятно. 18 от пиесите му са публикувани след смъртта му. Понеже не са били включени в завещанието му, те стават собственост на театъра.

  Единствените ръкописи от Шекспир са шест почти нечетливи подписа – три върху различни документи и три върху завещанието му. Всички подписи са различни, но започват с „Шек“. Приживе Шекспир не получава кой знае какво признание за работата си. Едва десет години след смъртта му е построен монумент, изобразяващ го седнал на бюро с писалка в ръка.

  Как може един такъв обикновен човек да притежава толкова богат речник?

  Той използва 29 000 думи, в сравнение с първото издание на Библията, в която има 5000. Той първи е използвал много от днешните английски думи – манастир, цивилен, характер, капитулирам, заговарям, оскърбявам, признавам, безусловен. Също така Шекспир е първият, който използва думата „път“, въпреки че не той е изобретил пътищата.

  Шекспир демонстрира познания по чужди езици, право, наука и политика, но не е учил в университет или колеж. Мнозина твърдят, че е бил запознат с живота на аристократите и особено с изкуството за дресиране на соколи. Предвид статуса му в обществото, е малко трудно да си представим как е получил тези познания, но се твърди, че често е изпълнявал пред кралското семейство и е натрупал значително богатство.

  Би ли могъл наистина да научи всичко сам?

  Един известен пример е Бен Джонсън, който имал дори по-нещастен живот от Шекспир, но успял да се самообразова. Назначен за поет лауреат и получава почетни дипломи от Оксфорд и Кеймбридж. Все пак след смъртта му са открити стотици книги, подписани лично от него, докато при Шекспир липсват доказателства изобщо някога да е притежавал книга.

  Според друга теория, в творбите на Шекспир са скрити шифри – интересна идея, имайки предвид работата на Бейкън по шифрите. В латинска книга от неизвестен автор, датирана от 1616г., се съдържа акростих, образуващ изречението „Франсис Гудуин, владика на Ландалф, написа тези редове.“

  Макар да има още не една подобни книги, нищо не сочи, че Шекспир е автор на някоя от тях или, че в неговите произведения има подобни шифри. Авторът Джеймс Шапиро казва, че черновите на Шекспир често са носели имената на актьори, вместо на герои. От това може да се съди, че който е писал пиесите е бил замесен в продукцията им, което отхвърля идеята, че хора от висшето общество стоят зад произведенията на Шекспир. Шапиро отхвърля и идеята, че пиесите са писани от няколко човека, защото било почти невъзможно това да не си личи.

  Вероятно Шекспир наистина е написал всичките си 38 пиеси, 154 сонети и множество поеми, но пък кой знае…

  Източник: theoriesofconspiracy.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link