Още

  Короната на Окинава

  Архипелагът Рюкю представлява група от 98 острова в Източнокитайско море, по средата между Япония и Китай. На неговия главен остров – Окинава, живеят повече от 1.5 милиона души.

  Днес, Окинава се намира в периферията на световното внимание. Понякога си я припомнят, но най-често като обект, който от 1945-1972г. се е намирал под прекия контрол на САЩ – веднага след Втората световна война те построяват много военни бази там, а и до ден-днешен нямат намерение да го напуснат заради стратегическото му местоположение. Но самият архипелаг има интересна история. До 1879г. той бил самостоятелна държава – кралство Рюкю, управлявано от монарх. А всеки монарх, както е известно, си има корона…

  Историята на Окинава е доста необикновена. Намирайки се на равно разстояние от две могъщи държави – Япония и Китай, той дълги векове е бил обект на техните аспирации да го завоюват и подчинят. На пръв поглед, това не било особено трудно, защото окинавците са доста миролюбиви и винаги са били загрижени повече за прехраната, отколкото за независимостта си. Основните им занимания открай време са риболовът и морската търговия. Те плащали данък на китайския император и редовно му изказвали почитанието си – в замяна на което получавали практически пълен монопол върху морската търговия с Поднебесната империя. На свой ред Китай оказвал силно влияние върху политическия, културен и икономически живот на архипелага.

  Обаче и японците, както лесно можем да се досетим, не изоставяли надеждата си да завладеят непокорния архипелаг и редовно изпращали военни експедиции с тази цел. Така, през 1609г. на Окинава стоварил десант японският принц Шимазу Тадацуне с близо 3 хиляди войници. Армията на окинавския крал била разгромена, а японците наложили високи данъци, които довели островитяните до бедност и нищета. Японската окупация имала обаче и един плюс: тъй като нашествениците забранили на местните жители да притежават оръжия, те започнали да практикуват изкуството на ръкопашния бой без оръжие, известно днес по цял свят като окинава-те или карате.

  Обаче, независимо от временния си неуспех, Китай по всякакъв начин се противопоставял на намерението на Япония да превърне изцяло архипелага в свое официално владение. Китайците действали хитро, като се опитвали да подкупват владетелите и по-влиятелните местни велможи. Така например, през ХIХв., когато на трона на Рюкю се възкачил нов владетел, пристигнали китайски пратеници, които носели от щедри по-щедри подаръци. Сред тях била и златна корона, украсена с корали, нефрит, скъпоценни камъни и коприна. Кралят на Рюкю приел с благодарност ценния подарък. Но, за да съществува едно кралство, не е достатъчно да има крал с корона. Необходима е и армия, а за морска държава – също и флот. А кралят нямал нито едното, нито другото.

  През 1879г. японците отново стоварили десант на Окинава. Кралят бил взет за заложник и отведен в Токио. От този момент съдбата на кралството била решена. Но не и съдбата на короната. До 1945г. тя продължавала да се намира в един от замъците на остров Окинава. Но, когато американците го окупирали, короната изчезнала. Това, което сега показват на туристите, е просто дубликат. Твърде добре направен, качествен и много прилича на истинската корона – но е само нейно копие.

  Смята се, че откраднатата от американците корона се намира сега в САЩ и е в сейфовете на богат колекционер от Бостън. Но това си остава само предположение. Съдбата на короната на Окинава си остава една от неразгаданите исторически тайни.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link