юли 29, 2017
12784 Views

Полският план: заедно с Германия срещу СССР

Автор:

Когато говорим за началото на Втората световна война, обикновено в съзнанието ни веднага изниква представата за нападението на хитлеристка Германия срещу Полша – в което нападение полската страна е беззащитна жертва срещу вероломен агресор.

Но разбира се, историческите събития винаги имат своита по-дълбоки корени.

Когато изследваме механизмите, привели в действие адската машина на Втората световна война, не може да не си спомним за Тешинската област. Това е историческа област в Югоизточна Силезия между реките Висла и Одер. До 1918г. тя принадлежи на Австро-Унгария. След Първата световна война, на 28 юли 1920г. западната част на Тешинската област била оставена на чехите, а Полша получила източната й част. Но във Варшава смятали, че това е несправедливо и претендирали за цялата област, като чакали удобен момент. Ето защо, когато през 1937г. Хитлер привел в действие своите планове да отнеме от Чехословакия Судетската област, поляците бързо потърсили сътрудничество с него.

На 14 януари 1938г. полският външен министър Юзеф Бек посетил Берлин и започнали германо-полски консултации за Чехословакия. Бек заявил, че в случай на война между Франция и Германия, Полша ще остане неутрална и няма да изпълнява френско-полския договор за вазимопомощ – понеже той предвиждал само защита от Германия, а не нападение срещу нея. Освен това, Варшава обвинила Франция, че не я подкрепила в нейното желание да завладее Литва.

Така, между Германия и Полша се оформили истински съюзнически отношения. На 24 август 1938г. поляците предложили на Хитлер свой план за разделяне на Чехословакия: Тешинска Силезия оставала за Полша, Словакия и Закарпатска Рус – за Унгария, а всичко останало – за Германия.

В същото време срещу Чехословакия била разгърната полската отделна оперативна войскова група „Шльонск“, състояща се от 3 пехотни дивизии, Великополската кавалерийска бригада и една моторизирана бригада.

На 20 септември 1938г. Хитлер заявил на полският посланик в Берлин, че в случай на война между Полша и Чехословакия, заради Тешинската област, Германия ще помага на Полша. Варшава не се стреснала и от декларацията на СССР на 23 септември 1938г., че ако полските войски влязат на територията на Чехословакия, ще бъде денонсиран договорът за ненападение между Съветския съюз и Полша от 1932г.

През нощта на 25 септември полски диверсанти нападнали чешки граничари в местността Конска и след двучасова престрелка се изтеглили на територията на Полша. Същия ден стреляли и хвърлили гранати на гара Фрищат. През нощта на 27 септември по цялата полско-чешка граница ехтяла пушечна и картечна стрелба, чували се взривове от гранати. Кървави сблъсъци имало в Бохумин, Тешин, Яблунков, Бистрица, Конска и Скшечин. Полски самолети постоянно нарушавали границата на Чехословакия.

На 29 септември полското и немското командване договорили демаркационна лииния, по която трябвало да разделят Чехословакия.  През нощта на 29 срещу 30 септември 1938г. било подписано прословутото „Мюнхенско съглашение“, с което Англия и Франция предавали по-голямата част от Чехословакия на Хитлер. Английският премиер Невил Чембърлейн останал в паметта на хората с една от най-глупавите фрази в историята, която произнесъл помпозно-тържествено при кацането си в Лондон: „Донесох ви мир!“ – а до най-разрушителната война в историята на човечеството оставало по-малко от година.

На 30 септември Полша поставила ултиматум на Чехословакия, в който искала незабавно предаване на Тешинската област. Полският посланик във Франция заявил пред тамошния американски посланик следното: „Ако Съветският съюз помогне на Чехословакия, Полша е готова да воюва срещу СССР заедно с Германия. Полското правителство е убедено, че в рамките на 3 месеца руските войски ще бъдат напълно разгромени – и Русия вече няма да представлява дори подобие на държава“.

Чехословакия не се решила на война. На 1 октомври чехословашките военни части се оттеглили, а на 2 октомври полските войски окупирали Тешинската област – тази операция била наречена „Залужие“. Полша получила район, където живеели 80 хил. поляци и 120 хил. чехи. Тешинските предприятия в края на 1938г. проиьвеждали повече от 40% от желязото и близо 47% от стоманата в Полша. Външният министър Юзеф Бек бил награден с най-високия полски орден – „Бял орел“, и станал почетен доктор на университетите във Варшава и Лвов.

Откъснати територии от Чехословакия

В доклада на 2-ри отдел (разузнаването) на Главния щаб на полската армия се казвало: „Разчленяването на Русия лежи в основата на полската политика на Изток. Затова, независимо кой ще участва в това разчленяване, Полша не бива да остава пасивна в този забележителен исторически момент“.

На 26 януари 1939г. Юзеф Бек съобщил на министъра на външните работи на Германия Рибентроп, че в случай на обща война срещу СССР, Полша ще претендира за цяла Украйна и излаз на Черно море. На 4 март 1939г. полското военно командване завършило план за война срещу Съветския съюз под названието „Всхуд“ („Изток“).

Хитлер и Юзеф Бек

До нападението на Германия срещу Полша и началото на Втората световна война оставали по-малко от 5 месеца…

loading...
Категория:
История
loading...

Comments to Полският план: заедно с Германия срещу СССР

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *