Още

  Космическата сонда Розета се събуди след 3-годишен сън и е готова за безпрецедентни подвизи

  Космическата сонда Розета се събуди след 3-годишен сън и е готова за безпрецедентни подвизиЕвропейската космическа сонда Розета се събуди от тригодишен сън за началото на безпрецедентна мисия, при която ще обиколи комета и ще пусне специален апарат за приземяване на повърхността й.

  Алармата на борда на Розета я е събудила в 5 часа сутринта северноамериканско източно време, но на космическия апарат са му били нужни седем часа, за да загрее и да изпрати съобщение към Земята.

  Розета, намираща се на около 800 милиона километра от Земята е в близост до орбитата на Юпитер и е толкова далеч, че радиосигналите, пътуващи със скоростта на светлината, пристигат при нас с 45-минутно закъснение.

  „Нашият преследвач на комети е отново с нас“ – каза Алваро Гименес, който ръководи научните изследвания към Европейската космическа агенция.

  Мисията дори се възползва от своя Twitter акаунт, @ESA_Rosetta, малко след като Розета се събуди. Публикува в мрежата съобщението „Здравей, свят!“ на 23 европейски езика.

  Розета, която носи на борда 100-колограмовия апарат Фило, беше спряна през последните 3 години, за да се пести енергията й. Целта й сега е да достигне кометата с диаметър 4км, наречена 67P/Чуримов-Герасименко, което ще стане през август.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link