Още

  15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

  Случвало ли ви се е да се взирате в пръстите си толкова дълго, че да започнат да се трансформират в извънземни израстъци пред очите ви? Започвате да виждате обикновените неща каквито наистина са: шантави. Това са 15 странни неща, които правим постоянно, но рядко се замисляме защо.

  1. Плачене

  15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

  Колко странно, че когато сме тъжни от очите ни започва да блика вода! От всички животни, ние сме единствените, които плачат емоционално.

  Сълзите не само служат като средство за предаване на емоции, но учените смятат също, че в тях има лоши хормони и други протеини, които тялото произвежда, когато е подложено на стрес. Наплачи се, за да ти мине, както казва.

  2. Хълцане

  15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

  Хълцането представлява неволни спазми на диафрагмата, мускулната мембрана в гърдите ви, която ви помага при дишането. Започваме да хълцаме, когато тази мембрана се раздразни, обикновено поради наличието на твърде много храна в стомаха… или пък твърде малко.

  Странно обаче, хълцането е колкото досадно, толкова и безполезно – то няма никаква очевидна цел. Според една теория, то вероятно е остатък от примитивен гълтателен рефлекс.

  3. Спане

  15 странни неща, които правим постоянно, но не знаем защо

  Прекарваме около една трета от живота си в сън. Обикновеният човек не може да издържи без сън повече от няколко дни и въпреки това не знаем защо.

  Сънят определено помага за „поддръжката“ на тялото. Докато спим се произвеждат химикали, които мозъкът използва когато сме будни. БДО сънят пък е характерен с високата активност на невроните и продължава по-дълго в периоди на растеж на мозъка.

  Няколко теории посочват съня като състояние, в което мозъкът запомня и се учи. Вероятно помага за трансформирането на епизодичните спомени в дългосрочни.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link