Още

  Коя е била Ан Болейн?

  Вероятно всеки от нас е чувал нейното име и многобройните истории за Ан Болейн – съблазнителната жена, която убеждава крал Хенри VIII да се откаже от съпругата и детето си, да се откъсне от католическата църква и да се ожени за нея. Освен това, тя е майка на един от най-известните монарси в британската история – кралица Елизабет I. Но съществуват няколко любопитни факта за живота на Ан Болейн. Коя в действителност е била тя?

  1

  Както може би помните от филма „Другата Болейн“, единствената сестра на Ан – Мери, станала любовница на Хенри VIII преди самата Ан да се намеси. Макар и във филма да има много неточности, този факт е верен. Мери заема мястото на Елизабет Блунт (Беси Блунт) – майката на единственото признато официално дете на Хенри (Хенри Фицрой), но аферата им не трае повече от година. И въпреки твърденията, посочени в „Другата Болейн“, най-вероятно децата на Мери не са от Хенри, а от съпруга й, за когото тя се омъжва по същото време, по което става любовница на краля.

  2

  Малко след брака на Ан с Хенри VIII, кралят започнал да показва неудовлетворението си от нея, затова започнал да търси други жени, с които да има интимни контакти. Ан накарала много свои близки и роднини да шпионират краля и дори да му бъдат любовници, за да не допуснат Хенри да избере за своя метреса жена, която може да се окаже враг на Ан и да настрои съпруга й срещу нея. В крайна сметка това също не удовлетворило Ан и тя продължавала да ревнува краля от всеки.

  3

  Учудващо за всички, когато Ан била провъзгласена за кралица през 1533 година, тя носела короната на Свети Едуард. Това е една от най-древните английски корони, която обикновено се давала на монарси. Това, че Ан носела именно нея по време на коронацията, означавало, че тя е истинска кралица. Въпреки това, по-късно Ан започнала да носи друга корона, направена специално за нея, която вероятно била по-лека, но все пак кралска.

  4

  Веднъж щом решил, че Ан трябва да умре, Хенри наел професионалист, който да направи смъртта и бърза и (сравнително) безболезнена. Самата тя изглеждала много щастлива и истерична в минутите преди смъртта си.

  5

  Хенри VIII убил 2 от общо 6-те си съпруги – втората (Ан Болейн) и петата Катрин Хауърд. Интересното обаче е, че Ан и Катрин имали друго общо нещо помежду си, освен съпруг. Те били братовчедки. Майката на Ан – Елизабет Болейн, била дъщеря на един от най-важните благородници в Англия – Томас Хауърд, херцог на Норфолк. От двата си брака, херцогът имал много деца, включително Елизабет и брат и Едмънд, който е баща на Катрин Хауърд. Така че Ан и Катрин били тясно свързани помежду си.

  6

  Тъмнокосата Ан Болейн била чаровна, но не притежавала „класическа красота“. Венецианският посланик в Англия я описва като „средна на ръст, с гладка кожа, дълга шия и широка уста“.

  7

  Дъщерята на Хенри и Ан Болейн – Елизабет I, която останала без майка още на 2 годинки и половина, не говорела често за майка си, която била убита от собствения й баща. Елизабет често носела дългата си червена коса пусната, за да подчертае непорочността си, тъй като единствено омъжените жени носели косите си вдигнати. Освен това, косата й допълнително потвърждавала, че тя е дете на Хенри VIII, който бил известен с червените си коси.

  8

  Малко преди смъртта си Ан е смятана за вещица и обвинена за това, може би отчасти, за да бъде напълно оправдана екзекуцията й, Някои от враговете й започнали да разпространяват слуховете, че Ан имала шест пръста на едната си ръка и множество брадавици по цялото тяло. Почти век след смъртта на Ан Болейн е открит ръкопис, за който се предполага, че е написан от Томас Уайът – любим на кралицата от младежките й години, в който пише, че Ан имала малък нокът на едната си ръка и няколко брадавици, което до известна степен потвърждава слуховете, но не я прави вещица.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови