Още

  Кралица за 9 дни

  Тази кралица дори не се споменава в повечето учебници по история…

  Англия. XVI-ти век. На власт е династията на Тюдорите. Време на политически хаос, заговори и конспирации, заплетени дворцови интриги. Именно в тази епоха съдбата издига на английския трон кралица Джейн, която се мярка като светъл лъч в мрачното време на кръв и жестока борба за власт, но само за 9 дни.

  След смъртта на Хенри VIII тронът бил наследен от сина му Едуард VI – връстник на Джейн Грей.

  През 1553 г. Едуард VI починал на 16-годишна  възраст. По това време, Джейн Грей вече била омъжена за лорд Гилфорд Дъдли, четвърти син на херцога на Нортъмбърланд.

  Самият херцог Дъдли, като регент на младия крал, решава да разиграе този политически коз. Той се погрижил умиращият крал да задраска доведените си сестри от акта за престолонаследие. Мария и Елизабет били посочени в завещанието на Хенри VIII като преки наследнички на Едуард – но по-късно с решение на парламента били обявени за незаконнородени. Именно това обстоятелство използвал хитрият херцог. Снаха му Джейн била далечна правнучка на Хенрих VІІІ, а и принадлежала на англиканската църква, което било предимство.

  Крал Едуард VI умрял в една лятна нощ.

  Сега оставало да бъде отстранена Мария – дъщеря на Хенри VIII от първия му брак. Херцог Дъдли изпратил сина си Робърт  с отряд конни стражи да пресрещне Мария.

  Лорд Гилдфорд Дъдли

  Тогава лейди Джейн била само на 17 години.

  Когато й съобщили, че вече е кралица, девойката припаднала. След това дълго време не се съгласявала да приеме короната. Когато най-накрая я уговорили, се изправила и казала на събралите се лордове, че „ако й е съдено да царува, тя моли за Божията благословия, за да управлява страната за слава на Бога и за благото на своя народ“.

  На 10 юли, четири дни след смъртта на Едуард VI, Джейн Грей Дъдли била провъзгласена за кралица на Англия. За да приключи всичко благоприятно, оставало да арестуват и хвърлят в Тауър дъщерите на Хенрих VІІІ – Мария (от Екатерина Арагонска) и Елизабет (от Ан Болейн), които не били задържани навреме.

  Мария обаче се самообявила за кралица и започнала да разпраща писма по цялата страна. Тя била католичка, а в Англия до неотдавна католицизмът бил официална религия. Затова на нейна страна застанали средните благородници и простият народ.

  Първи ден от управлението на кралица Джейн

  В пет часа вечерта на 10 юли съобщили на всички за смъртта на краля и обявили последната му воля: Джейн да бъде провъзгласена за кралица.

  Втори ден

  От източните графства се носели лоши вести. Лорд Робърт не успял да арестува Мария, наричана вече от мнозина „кралица Мери“, а тя продължавала да събира поддръжници.

  Трети ден

  Било решено лорд Дъдли да събере армия, която да бъде изпратена срещу кралица Мери.

  Четвърти ден

  Лорд Дъдли събрал армията.

  Пети ден

  Лорд Дъдли тържествено поел с първия отряд от 600 души с много оръдия и блестящ щаб.

  Мария побягнала и за един ден изминала 40 мили. По пътя била спряна от дружината на сър Робърт, но войниците преминали на нейна страна.

  Шести ден

  Няколко кораба били изпратени да арестуват „кралица Мери“ в замъка Фамлинг, но и те се присъединили към нейната дружина и доставили оръжие и продоволствие.

  Седми ден

  Лордовете Пембрук и Уинчестър опитали тайно да напуснат лейди Джейн. Първият бил заловен, а вторият успял да се скрие. Плъховете напускали потъващия кораб.

  Осми ден

  В Кралския съвет избухнали конфликти. Англия също се разделила. Мнозина съчувствали на Джейн, но все пак повечето хора били за кралица Мери.

  Девети ден

  Кралският съвет се отрекъл от Джейн. Армията също й изменила. Лорд Дъдли отишъл при кралицата и казал историческата фраза:

  – Слез от трона, детето ми! Това място не е за тебе.

  Джейн веднага била арестувана заедно със съпруга, баща си и разбира се – лорд Дъдли. Херцогът бил екзекутиран на 22 август 1553 г. Седем месеца по-късно най-сетне кралицата се решила да предаде своята съперница в ръцете на палача. Преди това бил екзекутиран съпругът й Гилфорд.

  След няколко минути Джейн, облечена в черно и с Библия в ръка, била заведена на ешафода покрай строените войници. Там се обърнала към тълпата и тихо казала:

  – Добри хора, аз дойдох тук, за да умра. Тържествено свидетелствам, не съм виновна пред Бога. Сега, в последните мигове от моя живот, се молете за мен!

  Тя сама превързала очите си с бяла кърпичка. И умряла под секирата на палача.

  Екзекуцията на лейди Джейн Грей, худ. Пол Деларош, 1833 г.

  Мария I Тюдор управлявала само 5 години. Тя нямала наследници. Поради жестоките методи, с които управлявала, останала в историята като „Кървавата Мери“. В Англия няма нито един неин паметник.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link