Още

  Кратка история на ин витро процедурата

  Ин витро процедурата представлява оплождането на женска яйцеклетка със сперматозоид в лабораторна среда, извън човешкото тяло. От първото ин витро бебе през 1978 година до сега, в света са се родили над 8 милиона деца. Терапията служи като последна надежда за млади двойки с репродуктивни проблеми, от каквито, за съжаление, много хора страдат. Доста спорят дали тази процедура е етична и трябва да се практикува изобщо. Но преди това да стане ежедневна тема, как се заражда процедурата в световен мащаб?

  Първични опити

  Преди ин витро (IVF) процедурата да се използва върху хора, Уолтър Хийп, физиолог и професор в университета в Кеймбридж прави проучвания върху репродуцирането в животните. През 1891, Хийп твърди, че е извършил първия ембриотрансфер в бозайник, в заек.

  През 1934, Грегори Пинкус и Ърнест Ензман се опитват да изършат IVF отново в зайци. Въпреки че успяват с забременяването, се оказва, че оплождането е станало в тялото на заека, а не извън него, както е необходимо за ин витрото.

  По нататък, през 1958, двама учени публикуват доклад, в който описват как успешно са отгледали ембрио от мишка и са го пренесли в женска мишка. Анн Малкарън и Джон Бигърс показват, че е възможно да се комбинират сперматозоид и яйцеклетка извън женския организъм и да се създаде здраво ембрио.

  Ранни, неуспешни бременности

   

  Първото регистрирано човешко забременяване чрез ин витро оплождане е докладвано университета Monash през 1973. За съжаление бременността се задържа само няколко дни и е в крайна сметка, неуспешна. Други специалисти се опитват през следващите няколко години да успеят с IVF, но поради различни причини не успяват.

  Първите бебета

  Патрик Степто и Робърт Едуартс започват съвместните си дейности по човешко IVF през 1968. Почти 10 години по-късно, през 1977, чрез иноваторски подход те осъществяват ин витро оплождане, което прераства в първото инвитро бебе в света – Луиз Браун е родена на 25 Юли, 1978 година във Великобритания.

  Степто и Едуартс са също отговорни за първото IVF момче в света, Алисар Монтгомъри, роден на 14 Януари, 1979 в Глазгоу, Шотландия. А през 23 Юни, 1980 се ражда и първото бебе в Австралия, дело на Иан Джонсън и Алекс Лопата.

  Един дълъг и изпълнен с опити процес дава нова надежда на милиони хора по света. Всеки човек носи правото да има деца и поколение, а ин витро процедурите са методът, който помага за реализирането на това право.

  Ин Витро в България

  Десет години след историческото събитие на първото ин витро бебе, през 1988 в България е родено първото IVF мъниче в нашата страна, Илияна Тирилова. Това е станало възможно благодарение на екип от специалисти – проф. Илия Ватев, проф. Атанас Щерев, и акушер-гинеколозите д-р Йосиф Димитров, д-р Валентин Лачев и д-р Владимир Янков.

  През 2021 година, Илияна също става майка на дете, заченато по естествен път.

  Кога да се обърнем към ин витро?

   

  Важно е да се отбележи, че процедурата трябва да служи като последен вариант за двойките. Ако имате проблеми със зачеване, намалете цигарите и алкохола първо, ако употребявате. Спортувайте редовно и се хранете здравословно. Това съветват всички лекари, които се занимават с ин витро. Ако от 6 месеца до 1 година на успеете да забременеете, тогава се обърнете към лекар.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link