Още

  Круизен кораб се вряза в най-забележителния риф в света и унищожи част от него

  Докато ослепителни риби се стрелкат между ръбовете на оцветени като дъгата корали, круизен кораб се врязва в най-забележителния риф в света. Заседнал в отлива край брега на Западна Папуа, Нова Гвинея, британският кораб със 102 гости на борда сериозно е повредил 1600кв.м. от кораловия риф.

  Това се е случило на 4 март, когато 4300-тонният кораб Каледонско небе се завръща от екскурзия, макар да не е ясно как е успял да заседне, имайки предвид, че разполага с радар и друго навигационно оборудване. Щетите по кораба са минимални, но докато е дърпан в плитките води, е нанесъл още по-големи щети на рифа.

  Корабът се е врязал в рифа в Раджа Ампат, който се счита за най-биоразнообразната морска среда на Земята, както и вероятно е най-богатата екосистема над и под водата. Смята се, че е дом на над 1700 различни вида риби, поне 700 вида мекотели и повече от 600 вида твърди корали – повече от 75% от всички описани видове корали в света.

  Според зеления сайт Mongabay, специалният статус, заедно с популярността на мястото и местоположението му в рамките на национален парк означават, че туроператорът ще бъде глобен солено. Екипът, който ще оценява щетите, вероятно ще търси компенсации в размер между $1.28 милиона и $1.92 милиона, което е около $800 до $1200 на квадратен метър, унищожен от кораба.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link