Още

  Учени лекуват тасманийските дяволи от рак, опитвайки се да спасят вида от изчезване

  Опитите да бъдат обърнати клетките на лицевия тумор на тасманийския дявол (DFTD) срещу болестта дават окуражаващи резултати и надежда за работеща ваксина. Това не само може да спаси своенравното двуутробно от изчезване, но и да доведе до откриването на нови начини за лечение на рака при хората.

  Заразният рак е рядкост и DFTD притежава много белези, каквито учените не са виждали преди. Дори да не беше убил около 80% от популацията на този хищник, DTFD щеше да е обект на изучаване заради откритията, които може да предложи за рака като цяло.

  За жалост обаче учените се състезават с времето да спасят тасманийския дявол и не разполагат с много субекти, върху които да експериментират. Споделяйки за работата им върху тренирането на имунната система на животното да атакува туморите, д-р Цезар Товар и колегите му от Тасманийския университет посочват, че разполагат с девет дявола, четири от които се използват като контроли, докато някои от другите са доста възрастни. По тази причина резултатите им не могат да бъдат заключителни.

  Въпреки това Товар е постигнал нещо значимо. Предишните опити за борба с DFTD са използвали убити ракови клетки. Макар те да дават имунен отговор, Товар разкрива, че някои от дяволите, ваксинирани по този начин, все пак са се заразили с болестта. Туморните клетки намират начин да се „крият“ от имунната система и ограничават ефективността на опитите да бъдат таргетирани.

  Успехът на Товар идва след модифициране на раковите клетки, като учените са включили определени гени, които правят клетките видими за имунната система и са ги инжектирали в заразени дяволи. Тогава защитната система на животното може не само да напада модифицираните клетки, но също и тумори, които са останали незабелязани преди.

  Тумори с размерите на топки за голф са изчезнали само за три месеца. „Това е повратен момент за нас, защото за първи път можем да кажем, че имунотерапията е накарала туморите да се свият. Нашите изследвания показват, че разработването на ваксина е напълно постижимо. Фокусираме усилията си върху развиване на стратегии за подобряване на ефекта от имунизацията върху дяволите.“

  Но не е ясно колко близо е екипът до целта. Няколко от лекуваните по този начин дяволи са умрели след няколко месеца. Поне в някои от случаите, смъртта може да бъде отдадена на възрастта на животните, а не на тумор, но все още е нужна още работа, преди да се стигне до успешна ваксина.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link