Още

  Развитието на часовниците във времето

  Часовниците са инструменти, които измерват и показват времето. В продължение на хилядолетия хората са измервали времето по различни начини. Някои от тях включват проследяване на движението на слънцето със слънчеви часовници, използване на водни часовници, часовници със свещи и пясъчни часовници. Нашата съвременна система за измерване на времето, базирана на 60 минути и 60 секунди, датира от 2000 г. пр.н.е. от древен Шумер.

  Хронология на еволюцията на методите за отчитане на времето

  Първите механични часовници са направени в Европа около началото на XIV век и са стандартно устройство за отчитане на времето до изобретяването на часовника с махало през 1656 г. Много компоненти се събират с течение на времето, за да се стигне до съвременните устройства. Запознайте се с еволюцията на тези компоненти и културите, които са помогнали за тяхното развитие.

   

  Слънчеви часовници и обелиски

  Древните египетски обелиски, построени около 3500 г. пр.н.е., са сред най-ранните уреди за измерване на времето. Най-старият известен слънчев часовник е от Египет и датира от около 1500 г. пр.н.е. Това изобретение води началото си от приспособленията, използващи хвърляната сянка за измерване на частите от деня.

   

  Гръцки водни часовници

  Ранен прототип на будилника е изобретен от гърците около 250 г. пр.н.е. Те са построили воден часовник, наречен клепсидра, при който надигащите се води отчитат времето и в крайна сметка ударят механична птица и задействат свирене.

  Клепсидрите са по-практични от слънчевите часовници, тъй като могат да се използват на закрито, през нощта, а също и когато небето е облачно, но не са толкова точни. По-късно те са адаптирани да имат циферблат с часова стрелка, което прави отчитането на времето по-прецизно и удобно.

  Часовници със свещи

  Най-ранното споменаване на часовници със свещи е в китайска поема, написана през 520 г. сл. Хр. Според текста разграфена свещ с измерена скорост на горене е била средство за определяне на часа през нощта. Подобни свещи са използвани в Япония до началото на X век.

   

  Пясъчни часовници

  Пясъчните часовници са първите надеждни, многократно използвани, сравнително точни и лесни за конструиране устройства за измерване на времето. Те се състоят от две стъклени колби, свързани вертикално с тясно гърло. Това позволява регулирано изтичане на материал, обикновено пясък, от горната към долната част. От XV век нататък пясъчните часовници се използват предимно при пътуване по море.

  Манастирски часовници и часовникови кули

   

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Буртанж – историята на звездовидното нидерландско селце

  Кой е бил мъжът с желязната маска?

   

  Църковният живот и по-специално монасите, призоваващи хората към молитва, правят устройствата за отчитане на времето необходимост в ежедневието. Най-ранните средновековни европейски часовникари са християнски монаси. Първият регистриран часовник е създаден от бъдещия папа Силвестър II около 996 г.

   Много по-сложни часовници и църковни часовникови кули са правени и по-късно от монаси. Питър Лайтфут, монах от XIV век от Гластънбъри, създава един от най-старите часовници, които все още съществуват и продължава да се използва в Музея на науката в Лондон.

  Ръчните часовници

  През 1504 г. в Нюрнберг, Германия, Петер Хенлайн изобретява първия преносим часовник. Той не е много точен.

  Първият регистриран човек, който наистина носи часовник на китката си, е френският математик и философ Блез Паскал (1623-1662). Той прикрепил с връв джобния си часовник към ръката си.

  Минутната стрелка

  През 1577 г. Йост Бурги изобретява минутната стрелка. Изобретението му е част от часовник, направен за Тихо Брахе – астроном, който се нуждае от много точно устройство.

   

  Часовникът с махало

  През 1656 г. Кристиан Хюйгенс изобретява часовника с махало, правейки часовниците по-точни.

  Механичен будилник

  Първият механичен будилник е изобретен от американеца Леви Хътчинс от Конкорд, Ню Хемпшир, през 1787 г. Алармата със звъняща камбана на неговия часовник, обаче, може да звъни само в 4 часа сутринта.

  През 1876 г. механичен будилник с навиване, който може да бъде настроен за всяко време от денонощието, е патентован от Сет Е. Томас.

  Кварцов часовник

   

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Кой е най-дългият път в света

  10 известни личности, които са били ужасни хора

  През 1927 г. роденият в Канада Уорън Марисън, телекомуникационен инженер, разработва първия кварцов часовник. Това е много точен уред, базиран на регулярните вибрации на кварцовия кристал в електрическа верига.

   

  Часовници на батерии

  Warren Clock Company е основана през 1912 г. и произвежда нов тип часовник, работещ с батерии. Преди това часовниците са били или навивани, или с тежести.

  Самонавиващи се часовници

  Швейцарският изобретател Джон Харууд създава първия самонавиващ се часовник през 1923 г.

  Атомни часовници

   

  Атомните часовници са най-точните устройства в наши дни. Първият такъв часовник е създаден от Националния институт за стандарти и технологии на САЩ през 1949 г. По-късно, през 1967 г., секундата е дефинирана не чрез движението на небесните тела, а като 9 192 631 770 вибрации на цезиевия атом.

  В наши дни часовниците са станали неизменна част от ежедневието ни, което е структурирано по часове. Присъстват навсякъде под различни форми – механични часовници, цифрови часовници, ръчни, стенни… и продължават да се развиват и усъвършенстват.

  За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: ИскамДаЗнам

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  10 от най-красивите гръцки острови

  Любопитно: 8 очарователни животни, за които не сте чували

  Махабат Макбара – мавзолей като никой друг

  Топ 20 древни китайски изобретения – част I

  Великата зелена африканска стена

  Как съветският съюз уби един от най-гениалните си учени – Историята на Николай Вавилов

  Инж. Чавдар Каменаров: Енергията на бъдещето вече е в ръцете на България

  Трите надписа на Омуртаг

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови