сеп. 26, 2014
10292 Views

Къде започва космосът?

Автор:

По време на своя 108-минутен полет през 1961г, Юри Гагарин, първият човек в космоса, достига височина 327км на борда на космическия апарат Восток. След силното раздрусване на капсулата му, Гагарин изпитва безтегловност и вижда извивката на земното кълбо. По всичко изглежда, че е преминал мистериозната граница между Земята и космоса. Нали? Повече от половин пек по-късно все още не можем да кажем със сигурност дали това е така, защото няма приета граница за началото на космоса.

Къде започва космосът?

Има общоприето схващане, че космосът започва там, където спира физическото влияние на Земята или където то е значително отслабено, но къде точно е това, не може да се каже. Може би космосът започва там, където свършва атмосферата? Звучи логично, но земната атмосфера достига на около 700км височина. Това би означавало, че Гагарин не е бил в космоса, а пък Международната космическа станция е само на 400км. Влиянието на земната гравитация може да е друг кандидат за определяне на началото на космоса, но ще трябва да изминете 21 милиона километра, за да й се изплъзнете, а това е около половината път до Венера.

Международната астронавтска федерация приема за началото на космоса, за летателни цели, височина 100км от земната повърхност, където земната атмосфера е толкова незначителна, че самолетите не могат да пътуват достатъчно бързо, за да генерират подемна сила.

Къде започва космосът?

През 60-те години на миналия век пък, 8 американски пилота са обявени за астронавти, след като прелитат на 80км височина с ракетния самолет X-15. В САЩ този стандарт все още важи, което означава, че всеки който лети с частния космически кораб на Върджин Галактик, официално ще бъде признат за астронавт.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Нови научни открития допълнително са размили космическата граница. През 2009г, специален инструмент наречен Супертермален йонен апарат (SII) посочва 118-ия километър като точката, където заредените частици от космоса започват да се сблъскват с относително умерения поток от частици от горната част на земната атмосфера. Това уж било точката, откъдето започвал космоса.

Всички тези числа обаче показват, че науката може би не е правилният инструмент, с който да се търси началото на космоса. Все пак, няма истинско нещо наречено „космос“. Има слоеве атмосфера, които стават все по-редки на по-голяма височина, както и гравитация, за която важи същото. Космосът е феноменологична идея. Границата му лежи там, където човек чувства, че е я е преминал.

loading...
Категория:
Космос
loading...

Comments to Къде започва космосът?

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *