Още

  Изпитват ли насекомите болка?

  Болката е сложна емоция. Това е отговорът на мозъка при негативни стимули, като например опарване на гореща печка. Този отговор се превръща в изживяване, което ни кара да избягваме болката в бъдеще – негативните последствия от болката ни позволяват да се учим от миналото.

  Болката е от полза на по-развитите животни, които имат по-голяма продължителност на живота и вероятно е допринасящ фактор за по-дългия живот. Способността да се учим от негативните изживявания ни дава по-голям шанс да избегнем същите опасни опасни ситуации в бъдеще.

  Логично е тогава насекомите, които живеят много по-кратко, да нямат ноцицептори – рецепторите, директно отговорни за болката. След като не разполагат с рецептори за болка, те не могат да я изпитат (или поне не нашата версия на болката). Това се отнася и за членестоногите.

  Изпитват ли насекомите болка?

  Учените, провеждали наблюдения на насекомите, изглежда подкрепят тази идея. Един скакалец например ще продължи рутината си, независимо дали бива изяждан жив или измъчван от малко дете. Насекомите с травми се опитват да продължат живота си по нормалния начин, сякаш всичко е наред.

  След като повечето насекоми живеят само броени дни, те нямат нужда да се учат от болезнените преживявания. Те така или иначе скоро ще са мъртви.

  Някои учени обаче не са съвсем съгласни с това и продължават да се водят спорове по въпроса. Макар да не разполагат с ноцицептори и да не реагират на болезнени стимули както бихме очаквали, членестоногите все пак може би изпитват някакъв вид болка – със сигурност не такава, каквато усещаме ние.

  Един експеримент, проведен в университета Куинс в Белфаст например е изучавал реакцията на морски раци към електрически шокове. Раците демонстрирали негативно поведение спрямо шоковете. Някои учени твърдят, че тази реакция е автоматична, но според други показва, че раците – и всички ракообразни – всъщност изпитват болка.

  Подобен експеримент е проведен в Станфордксия университет, само че с плодови мушици. Те били изложени на топлина и също се опитали да я избегнат. Учените открили, че за тази реакция е отговорен сензорен неврон, но не са стигнали до консенсус относно това дали мушиците са изпитвали болка или просто са реагирали на топлината с предварително програмирани рефлекси.

  Тези експерименти показват, че членестоногите може и да изпитват някаква по-различна болка, но едва ли някога ще може да се каже със сигурност дали това е така. Без ноцицептори и капацитета за емоционално поведение обаче, насекомите не могат да изпитат болка по начина, по който я изпитваме ние и другите животни.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link