Още

  Любопитни факти за „Бруклинския мост“

  1.„Бруклинският мост“ определено не е първото наименование на известния мост. През 1867 година вестникът „Brooklyn Daily Eagle” за първи път назовава моста с познатото ни днес име, но в миналото хората са го наричали „Великият мост на Ийст Ривър“, както и „Великият окачен мост на Ийст Ривър“. През 1883 година той официално е наречен „Мостът на Ню Йорк и Бруклин“ (Бруклин става част от Ню Йорк едва през 1898). Мостът получава официално името „Бруклински мост“ през 1915.

  2. “Бруклинският мост“ е идея на родения в Прусия инженер Джон Огъстъс Рьоблинг. Той мечтаел за висящ мост, който да осигурява безопасно преминаване през студените води на Ийст Ривър за гражданите на Бруклин, които работели в Манхатън. Рьоблинг обаче не успява да види мечтата си завършена. Докато се правят измервания за моста през 1869 година той ранява крака си вследствие на което развива тетанус и умира през юли същата година.

  3. След смъртта на Рьоблинг синът му Вашингтон Огъстъс Рьоблинг заема мястото на баща си по проекта за „Бруклинския мост“. Синът на Рьоблинг обаче има свой проблем. За да се изградят огромните масивни основи на структурата работниците се трудели в така наречените кесони – затворени кутии, които позволявали да се извършват изкопни дейности. Дишането и работата в тези кесони било трудно и работниците често страдали от декомпресионна болест или така наречената Кесонна болест. През 1872 година Вашингтон Рьоблинг страда от Кесонна болест, с ефектите от която се бори до края на живота си.

  4. След като втори мъж от рода Рьоблинг прекратява работата си по проекта, за неговото довършване започва да се грижи съпругата на Вашингтон – Емили Уарън Рьоблинг. Макар че в началото изпълнявала заповедите на болния си съпруг, който бил настанен в апартамент в Бруклин с гледка към мястото на строежа, Емили скоро поема командването в свои ръце, ръководейки дизайна и управлението на това огромно начинание. Емили Рьоблинг е широко признат инженер и е считана за основната „движеща сила“, стояща зад завършването на „Бруклинския мост“.

  5. Емили Рьоблинг печели честта да е първият човек, който преминава успешно през „Бруклинския мост“ една седмица преди официалното му пускане в експлоатация. Тя преминава с файтон пред широката публика, а в скута си държи петел – символ за късмет.

  6. „Бруклинският мост“ е бил първият и най-дълъг метален висящ мост. Самият Джон Огъстъс Рьоблинг е известен с това, че представя тази иновация в дизайна. Той гордо заявява, че стоманата е „металът на бъдещето“.

  7. Мостът е отворен официално а 24.05.1883 година и се радва на доста хармонични първи пет дни. На 30.05 обаче плъзват два слуха – или че жена се спъва и пада в реката, или че мостът ще рухне. Това предизвиква паника сред огромната тълпа от пешеходци, прекосяващи моста. Надпреварата им да избягат и да се спасят довежда до смъртта на 12 души, а 36 други са със сериозни наранявания.

  8. Как да убедиш жителите на един от най-бързо развиващите се градове в Америка, че най-новият мост може да им осигури безопасен транспорт? Слонове. През май 1884 година 21 слона преминават по „Бруклинския мост“, само за да бъде доказано на гражданите, че мостът е стабилен и здрав.

  9. „Бруклинският мост“ е бил най-дългият мост в продължение на 20 години. Когато губи титлата си през 1903 година, негов наследник е не кой да е, а другият мост над Ийст Ривър – Уилямсбъргският мост.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови