Още

  Учени създадоха функционираща човешка роговица с 3D принтер

  Употребата на 3D принтери става все по-сериозна, защото тези уреди вече могат да ни предпазят от слепота. Учените от Newcastle University във Великобритания създадоха за първи път с помощта на 3D принтер човешки роговици – външният слой на окото, който играе огромна роля при контролирането и фокусирането на навлизането на светлината към очите ни.

  Повече от 5 милиона души страдат от пълна слепота поради изгаряния, увреждания или заболявания на роговицата, като 10 милиона души чакат операция за предотвратяване на слепота. Обикновено хората могат да дарят своите роговици след смъртта си, но понастоящем търсенето надвишава „предлагането“.

  Както се споменава в “Experimental Eye Research” екипът от учени използва един от по-евтините 3D принтери, за да изработи роговицата. Уредът отпечатва слоеве от „био мастило“, изграждайки ги в концентрични кръгове. След това се прибавят стволови клетки, които се оставят да израснат, за да се създаде роговица, готова за трансплантация.

  “Много екипи от учени по целия свят се опитват да открият идеалното „био мастило“, за да направят този процес възможен“ – казва в изявления Че Конън, който е професор в Newcastle University.

  “Нашият уникален гел, който е комбинация от алгинат и колаген, поддържа стволовите клетки живи, докато произвежда материал, който е достатъчно здрав, за да запази формата си, но и достатъчно мек, за да бъде произведен от 3D принтер. По този начин надграждаме наша предишна работа, при която държахме клетките живи в продължение на седмици при стайна температура и в подобен хидрогел. Сега имаме готово за употреба „био мастило“, съдържащо стволови клетки, което ни позволява да започнем да отпечатваме тъкани, без отделно да се притесняваме и за растежа на клетките“ – допълва Конън.

  Роговиците няма кръвоносни съдове, за разлика от повечето тъкани в тялото, което прави процеса по трансплантация още по-лесен. За да се прецени правилната форма и размерите на отпечатаната роговица, изследователите трябва първо да поверят чрез скенер окото на пациента. Те споделят, че този метод ще им позволи да създават роговици по поръчка, които да отговарят точно на нуждите на хората.

  „Нашите 3D принтирани роговици трябва да бъдат подложени на допълнителни тестове и ще изминат няколко години, преди да сме в състояние да ги използваме за трансплантации. Но това, което показваме е, че е възможно да отпечатваме човешки роговици, използвайки координати, взети от окото на самия пациент и че този подход има потенциал да се пребори с проблема в цял свят“ – казва още професор Конън.

  Източник: iflscience.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link