май 4, 2022
11423 Views

Любопитно: 8 очарователни животни, за които не сте чували

Автор:

Кученца, котенца, зайчета… Има толкова много очарователни животинки на света, че няма как да ги погалим всичките.

Но стандартните пухести топки са просто върха на айсберга. Има едни позабравени и малко известни сладури, които едва ли сте чували.

1. Ли пика – Тяншански сеносъбирач

wikimedia.org

Ли пика (дори името му звучи очарователно) е малък бозайник, обитаващ планините на северозападен Китай. Родственик е на заека и това си личи – като малко зайче с кръгли уши е.

Видът е от същото семейство, което включва и обикновения сеносъбирач. И двата вида са прелестни, но тук сме включили ли пика, защото е много рядък. И става все по-рядък. Тези сладки животинчета са застрашени от изчезване и учените изчисляват, че в природата са останали по-малко от 1000 индивида.

2. Торбест бандикут

flickr.com

Сигурно сте се досетили – идва от Австралия, така че не е изненадващо, че изглежда странно. Но тези дълги заешки уши и дългата опашка му придават много симпатичен вид.

Баиндикътът е торбесто животно, което броди из северозападна Австралия и се храни с всичко, което открие – от плодове до буболечки и дребни животни.

Интересен факт е, че бандикутът не пие вода. Получава всичките необходими течности от храната си.

3. Пясъчна котка

flickr.com

Ако сте виждали снимка на пясъчна котка, вероятно ви е приличала на нечие малко котенце. Но това всъщност си е диво животно.

Пясъчните котки обитават пустините на Африка, Близкия Изток и Централна Азия. Достигат до 50см дължина (без да броим дългата опашка), но пропорциите и козината им ги прави да изглеждат като котенца.

Също като бандикута, пясъчната котка не пие вода. Местните хора в пустинята Сахара казват, че обичат да се прокрадват в дворовете им нощно време, за да опитат от камилското мляко.

4. Сибирска летяща катерица

wikimedia.org

Ако има твар, заслужаваща да носи прякора „топка козина“, то това е сибирската летяща катерица. Просто я погледнете!

Добрата новина е, че за да видите това чудо в природата, дори не е нужно да ходите до Сибир. Въпреки името си, тази катерица се е установила също в Естония, Финландия и Латвия.

5. Джербоа

wikimedia.org

Макар това същество да е на практика беззащитно, също така е изключителен сладур.

Дербоата живее в пустинните региони от Африка до Азия, споделяйки част от хабитата на пясъчната котка. Прилича на миниатюрно кенгуру, но с много големи уши и дълга опашка.

6. Слонска земеровка

flickr.com

Само гледайте тази муцуна! Слонската земеровка прилича на мишка, но всъщност не е гризач. Кръстена е така – за ничия изненада – заради дългата си муцунка.

Различни видове слонски земеровки с вариращи носове обитават пясъчните и скални региони в южните части на Африка. Те са едни от най-бързите дребни животни на света и достигат скорост от 28км/ч. Освен това разполагат с доста голям мозък… поне за същество с размера на мишка.

7. Плащоносещ броненосец

flickr.com

Този приятел се нарича още розов приказен броненосец, с което грабва наградата за най-сладко име на животно. Но най-малкият броненосец в света има и други козове.

Малко прилича на мармот, който си е сложил броня. 10-сантиметровата твар обитава централните региони на Аржентина и прекарва дните си под земята, а през нощта излиза да похапне насекоми.

8. Земен вълк

flickr.com

Завършваме със земния вълк, който се шири от източна до южна Африка. Въпреки името и външния си вид, всъщност принадлежи към семейството на хиените.

За разлика от добре познатите му съименници, земният вълк е доста шашав и странен, но и сладък. Освен това се храни с насекоми, а не с мръвка.

loading...
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *