Още

  Любопитно: 8 очарователни животни, за които не сте чували

  Кученца, котенца, зайчета… Има толкова много очарователни животинки на света, че няма как да ги погалим всичките.

  Но стандартните пухести топки са просто върха на айсберга. Има едни позабравени и малко известни сладури, които едва ли сте чували.

  1. Ли пика – Тяншански сеносъбирач

  wikimedia.org

  Ли пика (дори името му звучи очарователно) е малък бозайник, обитаващ планините на северозападен Китай. Родственик е на заека и това си личи – като малко зайче с кръгли уши е.

  Видът е от същото семейство, което включва и обикновения сеносъбирач. И двата вида са прелестни, но тук сме включили ли пика, защото е много рядък. И става все по-рядък. Тези сладки животинчета са застрашени от изчезване и учените изчисляват, че в природата са останали по-малко от 1000 индивида.

  2. Торбест бандикут

  flickr.com

  Сигурно сте се досетили – идва от Австралия, така че не е изненадващо, че изглежда странно. Но тези дълги заешки уши и дългата опашка му придават много симпатичен вид.

  Баиндикътът е торбесто животно, което броди из северозападна Австралия и се храни с всичко, което открие – от плодове до буболечки и дребни животни.

  Интересен факт е, че бандикутът не пие вода. Получава всичките необходими течности от храната си.

  3. Пясъчна котка

  flickr.com

  Ако сте виждали снимка на пясъчна котка, вероятно ви е приличала на нечие малко котенце. Но това всъщност си е диво животно.

  Пясъчните котки обитават пустините на Африка, Близкия Изток и Централна Азия. Достигат до 50см дължина (без да броим дългата опашка), но пропорциите и козината им ги прави да изглеждат като котенца.

  Също като бандикута, пясъчната котка не пие вода. Местните хора в пустинята Сахара казват, че обичат да се прокрадват в дворовете им нощно време, за да опитат от камилското мляко.

  4. Сибирска летяща катерица

  wikimedia.org

  Ако има твар, заслужаваща да носи прякора „топка козина“, то това е сибирската летяща катерица. Просто я погледнете!

  Добрата новина е, че за да видите това чудо в природата, дори не е нужно да ходите до Сибир. Въпреки името си, тази катерица се е установила също в Естония, Финландия и Латвия.

  5. Джербоа

  wikimedia.org

  Макар това същество да е на практика беззащитно, също така е изключителен сладур.

  Дербоата живее в пустинните региони от Африка до Азия, споделяйки част от хабитата на пясъчната котка. Прилича на миниатюрно кенгуру, но с много големи уши и дълга опашка.

  6. Слонска земеровка

  flickr.com

  Само гледайте тази муцуна! Слонската земеровка прилича на мишка, но всъщност не е гризач. Кръстена е така – за ничия изненада – заради дългата си муцунка.

  Различни видове слонски земеровки с вариращи носове обитават пясъчните и скални региони в южните части на Африка. Те са едни от най-бързите дребни животни на света и достигат скорост от 28км/ч. Освен това разполагат с доста голям мозък… поне за същество с размера на мишка.

  7. Плащоносещ броненосец

  flickr.com

  Този приятел се нарича още розов приказен броненосец, с което грабва наградата за най-сладко име на животно. Но най-малкият броненосец в света има и други козове.

  Малко прилича на мармот, който си е сложил броня. 10-сантиметровата твар обитава централните региони на Аржентина и прекарва дните си под земята, а през нощта излиза да похапне насекоми.

  8. Земен вълк

  flickr.com

  Завършваме със земния вълк, който се шири от източна до южна Африка. Въпреки името и външния си вид, всъщност принадлежи към семейството на хиените.

  За разлика от добре познатите му съименници, земният вълк е доста шашав и странен, но и сладък. Освен това се храни с насекоми, а не с мръвка.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link