Още

  10 известни личности, които са били ужасни хора

  De mortuis nihil nisi bonum е латинска фраза, която се превежда като „За мъртвите, или добро, или нищо“. По-често пък казваме „не говори лошо за мъртвите“. Идеята е, че не бива да петним името на човек, който вече няма как да се защити. Понякога обаче в историята има случаи, където просто няма как да мълчим.

  1. Алфред Хичкок

  Хичкок е останал в историята като един от най-великите филмови режисьори. Само че често се премълчава за абсолютния ад, в който са работели всички около него. Безброй актьори са признали, че работата с Хичкок е била буквален тормоз, а Типи Хедрън дори обявява, че е била малтретирана сексуално.

  2. Махатма Ганди

  Ганди е описван като антиколониалист, религиозен мислител, прагматик и радикал, постигащ целите си чрез ненасилие. Проучвайки по-обстойно живота му обаче, различни историци започват да откриват някои притеснителни неща. Оказва се, че Ганди често си е позволявал да обсъжда и пише расистки неща. За него африканците били диваци, танцуващи край огъня, а когато през 1905г плъзва чума, той пише, че проблемът няма да бъде решен, докато индийци и африканци биват третирани заедно в болниците. Южноафриканците винаги са го обвинявали, че работи с британското колониално правителство, за да насажда расова сегрегация. За него всички с малко по-тъмна кожа от неговата са били по-ниши хора.

  3. Чарлз Дикенс

  Писателят се е опитал да вкара съпругата си, майката на децата му, в лудница, за да може да избяга с 18-годишна актриса. Наскоро открити писма разкриват, че Дикенс се е опитал да организира схемата, за да се отърве от нещастния си брак, но нещата са пропаднали, след като лекарите не са открили никакви признаци за психично заболяване у Катрин.

  4. Уинстън Чърчил

  Дълго време британците казваха, че Бенгалският глад 1943г е причинен от лошото време и недостига на храна, просто лошо стечение на обстоятелства. Само че днес повечето експерти са съгласни, че гладът, убил около 3 милиона индийци, е изкуствено създаден от правителството. Чърчил е отговорен с нехайството си и абсолютната незаинтересованост за Индия. Той е пращал тайно хранителни пратки до Великобритания и други европейски страни, лишавайки Бенгалия от достъпа до храна.

  5. Чарли Чаплин

  Да, той също. Трудно е за вярване нали? Само че Чаплин е бил нещо като сексуален маниак. Той се запознава с Лита Грей, когато тя е едва на 8 години, а на 16 тя вече е бременна от него. Тогава той е на 35 и едва отървава затвора, като се жени тайно за Лита в Мексико през 1924г. Три години по-късно младата жена подава документи за развод, в които разкрива, че Чаплин и е отправял „отвратителни, деградивни и обидни“ сексуални оферти и я е принуждавал да извършват незаконни сексуални действия, включително тройка. По собствените му думи, Чаплин е правил секс с повече от 2000 жени през живота си.

  6. Алберт Айнщайн

  Неприятен тип. Гениален, но темерут в живота. Айнщайн години наред отказва да се ожени за дългогодишната си спътница в живота, дори след като тя забременява. Детето пък иска да даде за осиновяване, но не са открити документи за това.

  След години той работи по проучванията си заедно със съпругата си Милева Марич. Хората са ги виждали многократно да работят. Шегували са се за това на партита. Той гордо е обявявал пред всеки, че тя прави изчисленията му. Само че върху работата му винаги е единствено неговото име и той обира всички лаври, а Марич остава в забвение. Част от споразумението им е, че парите от Нобеловата награда ще даде нея, но Айнщайн се опитва да се отметне и от това.

  Марич отглежда две деца – едното с шизофрения – грижи се за къщата и преподава, за да печели малко допълнителни пари. Когато Айнщайн започва да става по-известен обаче, той започва афера с първата си братовчедка.

  Мести се в друга държава, за да бъде с нея, развежда се и набързо се жени за по-младата жена. Тя обаче получава много специфични указания – трябва да напуска стаята на момента, когато й бъде казано, да не очаква и да не иска никакви признаци на привързаност, освен когато това не е за пред хората.

  7. Елвис Пресли

  22-годишният Елвис е пътувал на турнетата си с група от три 14-годишни момичета, с които редовно играели на бой с възглавници, гъделичкали се, целували и гушкали.

  Като 19-годишен пък Елвис изневерява на 15-годишната си приятелка Дикси Лок. Двамата са заедно от 1953 до 1955г. Кралят на рокендрола явно си е падал по млади момичета, сред които и Присила. Двамата се запознават в Германия, докато той служи в армията, а тя е едва на 14.

  През първата им нощ заедно Елвис се люби с нея по всеки възможен начин, но без проникване, защото девствеността на Присила за него е нещо, което странно и отчаяно се опитва да запази.

  Когато през 1972г Присила признава на Елвис, че му е изневерила и вече не го обича, той я сграбчва и изнасилва, след което казва „така един истински мъж прави любов с жена си“.

  8. Майка Тереза

  Да… по-скоро нещо като водач на култ. Хора, които са били под грижите на Майка Тереза през годините са признали, че в домовете са били психически и физически малтретирани и атмосферата там много е приличала на култ.

  Майка Тереза е издигнала до фетиш страданието пред облекчението. В сиропиталищата децата са връзвани за леглата, а пациентите в хосписите са получавали единствено аспирин за болката. Майка Тереза се е придържала толкова много към икономията и простотата в работата си, че е позволявала многократното използване на игли за спринцовки и е толерирала примитивни условния, при които пациентите е трябвало да ходят до тоалетна пред останалите.

  Освен това се е сближавала с диктатори, приемала е мръсните им пари, събирала е милиони от дарения, които никога не са отивали в домовете за бедните (на практика пълни с плъхове дупки, в които хората измирали като пилци).

  9. Оливър Кромуел

  Най-мразеният човек от Ирландците – Оливър Кромуел. Човекът, който помага да бъде свален крал Чарлз I, след което тръгва да завзема Ирландия по най-бруталния начин, за което ирландците и до днешен го държат отговорен като военнопрестъпник. При клането в Дрогеда за убити стотици хиляди, много от които цивилни. Когато ирландски войници се опитват да се скрият в една църква, всички са изгорени живи вътре. След като Кромуел поема по други задачи, армията му затяга хватката си над страната, опустошава градове и принуждава католиците да напуснат земята си. Дългият, кървав процес на етническо прочистване по време на колонизацията на Ирландия води до смъртта на толкова голяма част от населението, че някои дори използват думата „геноцид“.

  10. Томас Едисън

  За отношенията между Едисън и Никола Тесла е писано адски много и то никога в полза на първия. Макар да не стигаме до там да наречем Едисън измамник, можем да твърдим обаче, че не е бил никак приятен човек. Най-малкото той патентова изобретенията на Тесла като свои и дори си приписва много други заслуги, като изобретяването на филмовата камера например. На практика е бил човека с парите, за когото са работели много талантливи, но бедни хора, които не са можели да защитят идеите и изобретенията си.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link