Още

  Локуста – най-голямата отровителка на Рим

  Убийствата съществуват от зората на човечеството, но мнозина наричат Локуста първата серийна убийца.

  Родена в днешна Франция през 1 век, Локуста изучавала билките и различните лекарства. Тя обаче развила силен интерес към отровните части на растенията, които събирала и бързо се научава да създава отрови от тях, които можели да осакатяват или убиват. По-късно Локуста се премества от Галия в Рим, където се захваща с търговията си. Да бъдеш отровител разбира се не било съвсем законно, но е добре известно, че елитът на Рим закупувал големи количества отрова от нея, за да се отървава от своите противници. Дуелирането и другите подобни форми на убийство чрез насилие били считани за нецивилизовани, така че отровата се превърнала в инструмент, с помощта на който хората можели да се изкачват по социалната стълбица в Рим през около 54 година, а Локуста много бързо се превръща в добре позната създателка на отрови.

  Когато Агрипина Младша, съпругата на император Клавдий, пожелала да убие мъжа си, за да може синът ѝ Нерон да се възкачи на трона, тя търси помощта на Локуста. Отровителката била доволна, че ще може да помогне и осигурява на Агрипина Младша две отрови.  Първата била добавена в порцията с гъби на Клавдий, която той изял набързо, но не била предназначена да го убие, а само да му причини ужасяваща болка. Тогава Агрипина Младша се втурва към съпруга си, преструвайки се, че иска да му помогне да повърне с помощта на перо, което обаче било предварително напоено с отрова от Локуста – това било втората отрова. Вместо да помогне на съпруга си обаче, Агрипина Младша му дала втората, този път смъртоносна доза отрова, докато се преструвала, че всъщност му помага.

  Агрипина Младша

  Животът на Локуста бил добър през този период – тя разполагала с благодарността на императрицата на Рим, а славата ѝ на отровителка била във вихъра си. Тя обаче не се занимавала единствено с предоставяне на отрови – самата Локуста обичала убийствата. През 55 година тя дори е осъдена за убийство и трябвало да бъде убита, но младият император Нерон, знаейки за помощта на Локуста към неговата майка, пощадил живота ѝ.

  Нерон, точно като майка си, обичал заговорите. Технически, неговият полубрат Британик можел да се възкачи на трона и да стане император. Нерон обаче, не можел да позволи това, затова освободил Локуста от затвора и поискал от нея да направи отрова, с която той да убие брат си Британик. За нейно съжаление, първият ѝ опит се провалил – Британик се разболял, но не умрял и бързо се възстановил. Тогава Локуста обещава на Нерон, че вторият опит ще е успешен.

  Нерон

  Отравянето на Британик било трудна задача. Макар и млад, той знаел, че не бива да яде и пие всичко и винаги имал до себе си човек, който пръв да опитва храната. Нерон знаел това и по време на пищна вечеря, той разредил виното на Британик с много гореща вода. В Рим подобна практика се използвала често – хората добавяли гореща вода, за да сгреят виното си. Дегустаторът на Британик опитал виното, преди да го даде на младия мъж. Но без да мисли, Британик решил, че водата е прекалено гореща и има нужда от малко студена, която да го балансира. Отровата на Локуста била разредена в студената вода и Британик изпива виното – точно както планирал Нерон.

  Британик пада на пода, но на всички било известно, че страда от епилепсия, затова Нерон забранил на хората да правят опити да му помогнат, защото щели да бъдат напълно безполезни – той щял да се възстанови сам. Нерон наредил на хората на Британик да го отведат в покоите му, където той умира само след няколко часа.

  Сега Локуста била обожавана от един доста доволен и щастлив император. Нерон ѝ се отблагодарява, давайки ѝ имот, богатства и дори ѝ позволил да отвори училище, в което да предаде таланта си за създаване на отрови на своите ученици. За определен период от време Локуста дори имала позволението да убива когото си поиска, благодарение на благосклонността на императора.

  За нейно съжаление, управлението на Нерон не е от най-продължителните. Когато Нерон напуска Рим, той отива при Локуста, искайки от нея да му даде отрова, с която ще може да се самоубие безболезнено, но така и не я използва. Локуста е арестувана от новия император Галба. Според легендите Локуста трябвало да бъде убита от животно, но най-вероятно отровителката е била обесена или обезглавена.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link