Още

  Лола Монтес – фаталната жена

  Танцьорката и авантюристка Лола Монтес е родена през 1821 година. Тази жена помита цяла Европа и дори Америка, като тайфун, носейки смърт и проблеми на тези, които са били влюбени в нея.

  Лола Монтес не обичала никого и нищо освен парите. В своите мемоари тя пише за себе си: „Лола взима всичко, каквото поиска“.

  Лола Монтес, портрет от Йозеф Карл Щилер в двореца Нимфенбург – Уикипедия

  Излишното момиче

  Въпреки фамилното й име, тя няма нищо общо с Испания. Тя била ирландка, дъщеря на ханджия и офицер. И името й било Елиза Розана Гилбърт.

  Страстта към парите наследила от майка си, която била ужасно щастлива да научи, че съпругът е бил прехвърлен на работа в Индия. Но след по-малко от месец живот в колонията, господин Гилбърт починал от холера.

  Любящата майка скоро се омъжила за началника на починалия си съпруг. А дъщеря си изпратила в Европа. Там тя първо живяла със своите роднини, а после – в пансион. Предателството на майката дълбоко наранило душата на детето. Елиза станала агресивна, алчна, жестока и абсолютно неспособна да обича.

  Природата я надарила с ярка източна красота и грация. Тя осъзнала рано: пътят към славата и богатството преминава през леглото.

  За първи път Елиза се омъжила на 16-годишна възраст – като майка си, за офицер, млад лейтенант на име Томас Джеймс. И младото семейство скоро се оттеглило в Индия.

  Изтокът разочаровал новоизлюпената г-жа Джеймс. Тя умирала от топлината и скуката, слушайки глупави разговори и гарнизонни клюки. Скучният живот на съпругата на офицера накарал Елиза да намери пътя си в живота. Започнала да учи индийски танци. И показала изключителни способности.

  Скоро получила възможност да се прибере в родината си и с радост се възползвала. На кораба тя се озовала в една каюта с млад лорд. С него тя продължила отношенията си и в Европа. Съпругът разбрал за похождението й и изпратил документ за развод.

  След като съпругът развързал ръцете й, Елиза вече ясно видяла своята „професионална перспектива“. Тя отишла в Севиля, където една стара циганка и преподавала испански танци. Тя напомняла на старата жена за дъщеря й Долорес, която накратко наричали Лола. Фамилното име Монтес момичето взело произволно.

  Европейска слава

  През 1843 г. мнимата дъщеря на Средиземноморието танцувала на сцената на Лондонския кралски театър. Публиката се радвала да види красавицата, която се представила в изключително смели дрехи. В танца Монтес показала краката си и разкрила рамене. Всичко вървяло гладко, докато някой от публиката не извикал: „Тя не е испанка! Това е Елиза Джеймс! Аз я познавам!

  След като този интерес към красивата „испанка“ започнал да отслабва, деловата Лола решила да отиде на континента. В Париж преживяла кратка романтична връзка с композитора и пианист Ференц Лист. Той бързо се разделил с нея – страстните нощи го изчерпвали толкова много, че временно загубил способността си да пише и изпълнява музика. Тук трябва да се отбележи, че божественият Ференц лесно избягал: страстната „испанка“ не му създала никакви проблеми. Останалите мъже в живота й платили висока цена за общуването с нея.

  А Монтес летяла нависоко. Във Франция нейните танци не били популярни. Пресата се нахвърлила на самозванката. Кампанията срещу нея била водена от известният журналист Александър Дюжарье. Той бил този, който Лола избрала за жертва. Тя направила конна обиколкка по крайбрежна алея в Люксембургската градина и пред очите му паднала от коня. Галантният Дюжарье се втурнал да я спасява. Така влязъл в мрежата на изкусителката. Критикът Жан де Бовалон, който се опитал да отвори очите на Александър, че красавицата има паралелни връзки и с други мъже, бил призован на дуел, по време на който Дюжарье умира.

  През 1846 г. Лола пристигнала в Мюнхен. Но там нейните танци се смятали за твърде откровени и й било забранено да играе в театри. Тя отишла да се оплаче направо на краля на Бавария, Лудвиг I. Този възрастен човек живеел отделно от съпругата си и мечтаел за любов от дълго време. Той бил впечатлен, когато видял в една от стаите красива жена. Монтес вдигнала красивото си лице към краля … Говорили часове. От този ден владетелят сякаш полудял.

  Лола се разхождала из Мюнхен с цигара в уста и с камшик. Никоя от нейните публични изяви не можела да мине без скандал или сбиване. Освен това, тя настоявала  целият кабинет на министрите да я посещава веднъж седмично.

  Монахарът дал на Лола титлата графиня Ландсфелд. Министрите издали ултиматум: или те, или Монтес. Кралят уволнил целия  кабинет. В страната започнали размирици. През 1848 г. тълпата заобиколила двореца на Лола. Тя отишла на балкона, полуоблечена и влязла в разправия с бунтовниците. Само намесата на краля спряла сбиването. След това Монтес била депортирана от Бавария. Кралят изчезнал в планинския си замък, като в крайна сметка престанал да управлява страната. Животът му станал зависим от кореспонденция с танцьорката и прехвърлянето на големи суми пари „за живот“ на красавицата. В един момент Лола се опитала да измъкне голяма сума пари за писмата на краля до нея. Но след това – един единствен път в живота си – тя почувствала угризения и върнала на възрастния любовник писмата му даром.

  Лола Монтес, от Southworth & Hawes (1851) – Уикипедия

  Турнета в чужбина

  Монтес продължила обиколките си из леглата на различни мъже. Сега съпругът й бил богат наследник – Джордж Хилд. Но минало по-малко от една година, когато се разбрало, че първият й брак не е разтрогнат окончателно.

  Следващият й любовник, няколко години след раздялата си с Монтес, се разорил и самоубил.

  Когато страстната „испанка“, носеща само неприятности, разбрала, че в Европа всичко й е дошло до гуша, тя тръгнала да завладява Новия свят.

  В САЩ изкуството на танцьорката не било оценено. Но Лола сериозно се страхувала за своята безопасност: на нейните концерти присъствал охранител с оръжие. Имало опасения, че простолюдието, което приемало танците на Лола за стриптийз, ще се втурне на сцената …

  Лола решила напълно да вкуси американския живот – тя се преместила на западния бряг. В Сан Франциско успяла да се омъжи пак. Бракът бил кратък. Съпругът на Лола след раздялата с нея много бързо се пропил и умрял от цироза на черния дроб.

  Последният любовник на Монтес също умрял, удавен по време на корабокрушение …

  В САЩ Лола Монтес, някогашната млада, талантлива и богата танцьорка похарчила всичките си пари от представления и от любовници. Така че, едва успяла да си вземе квартира в бедната част на Ню Йорк. Зимата на 1861 г. в Ню Йорк се оказала ветровита и студена. Лола нямала пари за отопление. Простудила се и умряла през януари от пневмония.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link