апр. 9, 2018
8010 Views

Империята Гупта

Автор:

Империята Гупта се простирала в северната, централната и южната част на Индия през периоа 320 – 550 г. Периодът отбелязва постиженията на империята в областта на изкуствата, архитектурата, науката, религията и философията. Чандрагупта I започва разширяването на империята Гупта и много скоро се утвърждава като нейният първи пълновластен владетел.

Владетелите на империята Гупта се научили да използват и поддържат кавалерия и по този начин Чандрагупта I ефективно използвал силната си армия. Чрез брака си с принцеса Кумарадеви, той получава собственост върху мини с желязна руда. Металургията вече била в сравнително напреднал стадий и кованото желязо се използвало не само във вътрешността на страната, но се превърнало и във важна стока за търговия. Предполага се, че към края на царуването на Чандрагупта I границите на империята стигали до Аллахабад.

Първородният син на Чандрагупта I – Самудрагупта наследява трона от баща си. Той имал огромни военни познания и успял да разшири империята още повече. По време на неговото царуване Гупта се простирала от Хималаите на север до реките Кришна и Годавари на юг, както и от град Балх в Афганистан на запад до река Брахмапутра на изток.

Изображение върху монета на Самудрагупта

Самудрагупта гледал винаги да изпълнява задълженията си на владетел и внимателно изпълнявал написаното в „Arthashastra” – книга от индийския преподавател и философ Чанакя, в която има ясни икономически, социални и политически указания за това как една монархия трябва да бъде управлявана. Самудрагупта дарява огромни суми в развитието на образоването, а самият той бил поет и музикант.

Търговски обучения - myjobistosell.com

След него обаче империята губи своята сила, заради грешките при управлението на най-големия син на Самудрагупта – Рамагупта. Рамагупта бил победен от скитския цар на Матхура. Но скитският цар, освен че се интересувал от империята, проявявал интерес и към кралицата Друвадеви. За да поддържа мир, Рамагупта отстъпил съпругата си на своя опонент. Тогава по-малкият му брат Чандрагупта II заедно с няколко от своите помощници, се дегизира и отива при врага. Той спасява кралица Друвадеви и убива скитския цар. След като кралицата публично осъжда съпруга си Рамагупта за поведението му, Чандрагупта II го убива и се жени за спасената кралица.

Изображение върху монета на Чандрагупта II

Чандрагупта II също бил обичан владетел, силен лидер и умел воин. Той успява да разшири империята, която вече достигала до Арабско море. За да съумее да управлява империята по-ефективно, той установява втора столица в Ужаин. Освен това, развил търговията и се превърнал в покровител на изкуствата и културата. Империята Гупта достига върха на своя разцвет по време на управлението на Чандрагупта II.

Владетелите на Гупта знаели много добре как да поддържат империята си. Макар че самите те изповядвали вайшнавизма (клон на индуизма, характеризиращ се с почитане на бог Вишну), те били толерантни към хората, които изповядвали будизма и джайнизма. Будистките манастири дори получавали дарения от владетелите.

Санскритският бил основният език, който се използвал в империята и употребата му достигнала нови висоти. Писателят Калидаса създава някои от най-известните си книги и пиеси, поетът Харишена също твори през този период, Варучи, Баудхаяна, Ишвар Кришна и Бхартрихари допринасят както за езикознанието и философията, така и за развитието на науката. Лекарите извършвали хирургически операции и създавали лекарства срещу заразни болести. Народът бил окуражаван да изучава литература, водене на дебати, музика и рисуване.

След смъртта на Чандрагупта II, неговият син Кумарагупта I управлява империята успешно. Той получил помощ от своя син Скандрагупта, който всъщност се оказал последния владетел на империята Гупта. Скандрагупта бил велик учен и мъдър владетел, но за съжаление това били последните славни дни на империята. След неговата смърт започнали вътрешни конфликти. Владетелите нямали възможностите на по-ранните управници и не успели да се справят с управлението на толкова голямо царство. Империята често била нападана от хуни и други народи, което малко по малко влошава изцяло икономическото ѝ благосъстояние.

 

Източник: ancient.eu

loading...
Категория:
История
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *