ян. 28, 2018
20070 Views

Любопитни факти за древните жени, които няма да прочетете в учебниците по история

Автор:

Въпреки, че жените в историята се борят за своята независимост, все още не е постигнато пълно равенство между половете. Но в древността всичко било съвсем различно. Жените в Рим, Гърция, Египет, Индия и Китай са имали много права, ограничения, хобита и навици, за които почти нищо не знаем.

Римските момичета имали собствена версия на куклата на Барби

В древния Рим момичетата били омъжвани още на 12 години. Една от техните играчки е открита по време на разкопки в края на 19 век. В саркофага е намерена дървена кукла, която принадлежала на момиче на име Креперия Трифенана от Рим. Куклата има известна прилика с днешните Барби, но в същото време е далеч от идеалните размери – има прекалено закръглен корем и широки бедра. В саркофага е открита и малка кутия, пълна с дрехи за тази кукла.

Древноегипетските жени имали равни права за трона

Бързи и ипотечни кредити - creditpernik.com
Търговски обучения - myjobistosell.com

Египет бил по-демократичен от много други древни кралства. Основното доказателство за това е фактът, че всяко дете на владетеля може да наследи трона. Правата на мъжете и жените били почти равни. Освен това, семейната линия в древен Египет традиционно се водела от майката, а не от бащата. Така било прието, защото да се докаже майчинството е много по-лесно, отколкото да се докаже бащинство.

Древните египтянки заемали високи религиозни длъжности

Жените обикновено не участвали в религиозното управление. И все пак Древен Египет е изключение. Жените там заемали поста „Божията съпруга“, което се свързвало с различни божества. В същото, време най-престижната била „съпругата“ на бога Амон-Ра. Това е почетна титла, дадена на жена, която помага на първосвещеника в церемониите. Първоначално тя можела да бъде получена  от момиче от всяка класа, но по-късно станало привилегия, достъпна само за благородни особи. Освен това, тези жени били не само обикновени домакини. Има артефакти, които ги изобразяват като професионални музиканти или танцьори.

Римските жени били образовани

Образованието на жените в древния Рим остава доста спорен въпрос. Повечето момичета учили само основите на четенето и писането. Въпреки това, някои семейства искали дъщерите им да имат по-задълбочени познания, така че наемали частни учители, които да осигурят на децата им по-добро образование. Смятало се, че компетентната и интересна съпруга впоследствие би могла да постигне по-голямо влияние в обществото.

Китайките можели да бъдат изхвърлени от съпруга си, ако говорят твърде много

Жените в Древен Китай почти нямали никакви права и обикновено се смятали за собственост на съпруга си. Браковете ставали с помощта на професионални сватовници, така че обикновено жената виждала съпруга си чак по време на сватбата. На традиционната церемония булката била облечена в червена рокля и със син шал, който нейната свекърва й е подарила. Съпругът можел да се разведе с жена си заради невъзможността й да роди син, заради изневяра, липса на родителска благословия, кражба, инфекциозно заболяване, а дори и поради продължителни разговори.

Индийските жени можели сами да избират своите съпрузи

Днес, в Индия браковете, сключени по споразумение, са все още широко разпространени. Но в древни времена, жената имала равни права с мъжа. Например, тя не само можела да избере съпруга си, но и да се омъжи, когато пожелае.

loading...
Категория:
История · Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *