Още

  Развенчани научни заблуди

   Четирите течности на човешкото тяло

  Древните лекари и учени смятали, че човешкото тяло се състои от 4 течности – храчка, жълта жлъчка, черна жлъчка и кръв. Ако тялото не произвеждало здравословно съотношение на тези жизнени сокове, човек се разболявал. По същата причина методът на кръвопускане до края на 19-ти век се считал за най-ефективният начин за нормализиране на баланса на течностите. После започнала златната ера на микробиологията, а медицината тръгнала по друг път, спасявайки новия живот благодарение на научните пробиви.

  Теория на Миазмата

  В науката от миналите векове имало теория, че причината за повечето болести се явява миазмата (вредни вещества и продукти на гниене, които излизат от почвата и канализацията директно във въздуха). Преди извършването на детайлни микробиологични проучвания в края на 19 век, версията за миазмата била най-често срещаното обяснение за почти всички заболявания, включително тифа, маларията и холерата.

  В процеса на разработване на тази теория, науката е създала серия от изключително любопитни медицински решения и приспособления. През Средновековието лекарите понякога предписвали на пациентите си лечение с лоши миризми (например вдишване на чревни газове).

  Земята е център на Вселената

  Благодарение на Николай Коперник днес знаем, че нашата Земя не е център на Вселената. През 16-ти век  геоцентричната система, според която всички звезди се въртят около нашата планета, е заменен от хелиоцентричната. И това не е всичко … Съвременните учени знаят много повече от астрономите от миналите векове и вече имаме най-новите технологии, за да гледаме далеч отвъд хоризонтите на това, което се считало за възможно. Но колкото повече човек узнава за Космоса, толкова повече въпроси възникват.

  Флогистон

  За първи път този термин се появява в средата на 17-и век и неговият автор е германският химик и лекар Йохан Йоахим Бечер. Ученият предполага, че този елемент е хиперфинна материя или огнена субстанция, съдържаща се в запалими вещества и освободена от тях по време на горенето. Освен това, през 17-и век хората вярвали, че ние дишаме, не за да получим кислород, а да издишаме този флогистон от тялото и да не изгорим живи.

  Неандерталците и Хомо сапиенс  

  Дълги години генетиците смятали, че съвременните хора са потомци само на Хомо сапиенс. Въпреки това, през 2010 г. учените успяха да изолират (определят последователността на аминокиселините и нуклеотидите) гени на неандерталците. Същевременно било установено, че около 4% от хората, живеещи извън Африка, отчасти са  потомци на едни и същи неандерталци и в кръвта им са открити следи от ДНК на този изчезнал вид.

  Генетични различия между човешките раси

  Всъщност няма генетична разлика между човешките раси. Последните проучвания показват, че може да има много повече различия между африканските народности, отколкото изобщо между някои европейци и негрите.

  Язвите се появяват поради стрес

  Язвата се появява поради жизнената активност на конкретна бактерия, а изследователите, които я доказват през 2005 г., получиха Нобеловата награда. Един от учените, участвали в експериментите, съзнателно погълнал тези микроорганизми, за да докаже връзката им с възпалението на кожата и лигавиците.

  Френология

  Тази псевдонаука твърди, че вътрешният свят, характерът и понякога дори съдбата на човек, зависят от външния вид. Последователите на френологията смятат, че най-важната информация за психичните свойства на човек може да бъде получена, чрез измерване на параметрите на черепа и анализиране на неговата структура.

  „Неприкосновените“ закони на Нютоновата физика

  От 1900 г., когато на среща на Германското физическо дружество Макс Планк обнародвал историческата си статия „Към теорията за енергийното разпределение на радиацията в нормалния спектър“, квантовата механика напълно променила нашето разбиране за света. На квантовото ниво възникват такива процеси, които са трудни за разбиране и обяснение с помощта на класическата механика и трите известни закони на Исак Нютон …

  Телегония

  Телегонията се счита за фалшива наука, според която потомството може да наследи гените на сексуалните партньори на майката, с които тя е била в интимна връзка преди бащата. Това учение беше особено популярно сред нацистите. Те вярваха, че една арийска жена, която поне веднъж е имала сексуален контакт с неариец, вече не е в състояние да зачене и роди чистокръвен ариец.

  Ирационални числа

  Една от ключовите им доктрини на Питагор и неговите последователи е, че всички съществуващи числа могат да бъдат изразени като съотношение на цели числа. Ето защо, когато древногръцкият философ и математикът Гипас забелязал, че корен квадрат на 2 е ирационално число, това било причина питагорейците да изпаднат в шок. Има версия, че учените били толкова удивени и обидени, че дори са удавили Гипас в морето.

  Времето е постоянно

  Така се е смятало до откритието на Алберт Айнщайн. Когато той доказал, че само светлината е постоянна, обществеността не е повярвала веднага и дори го считала за луд за известно време. Днес обаче пилотите на НАСА трябва да настроят своите часовници по специален начин, тъй като времето протича по различен начин в зависимост от разстоянието, на което космическият кораб е от източника на тежестта и скоростта на движение. Разликата се усеща дори и на Земята. Например, на морското равнище часовниците тиктакат по-бързо, отколкото на покрива на известния небостъргач Емпайр стейд билдинг (443 метра).

  Колкото по-сложни са организмите, толкова повече гени имат

  Преди това учените смятали, че човек има около 100 000 гени. Най-изненадващото откритие, направено по време на изследването на Проекта за човешкия геном (HGP, международен изследователски проект) е, че имаме само около 20 000 гени. Особено невероятно е, че у някои мъхове са открити над 30 000 гени!

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link