Още

  Любопитни факти за гилотината

  Гилотината е един от най-популярните методи за екзекуция в миналото – и най-вече във Франция. Хората дори й измислят прозвището “Вдовицата”.

  В миналото, провежданите с гилотина екзекуции, са били истинско зрелище. Тълпи от хора са се събирали на площада, за да наблюдават извършването им. Може дори да се каже, че е имало момент, в който екзекуциите с гилотина са били водещи туристически атракции.

  Предлагаме ви няколко интересни факта за гилотината.

  1. Случва се да трябват няколко опита 

  За осъдения престъпник е достатъчно лошо, че ще бъде обезглавен. Но представяте ли си колко неприятно е, когато трябват няколко опита за това?

  Това се случва на престъпника Кенатра през 1905 година. Той е осъден на смърт, след като в ареста отнема живота на друг мъж, задържан под стража.

  Откъде идва проблемът? Екзекуторът, който обикновено върши това, умира скоро преди обезглавяването на Кенатра. Назначен е нов такъв, но той все още няма никакъв опит. А бидейки наблюдаван от около 1000 души на площада, той разбираемо се изнервя.

  Първото пускане на гилотината единствено отнема скалпа на затворника. При второто става още по-неприятно, защото острието се заклещва в тялото на Кенатра. Едва при третия опит главата изхвърча на метър от тялото. Цялото нещо продължава около 15 минути.

  1. Последно питие преди смъртта

  Едно от най-неприятните неща, свързани с гилотината е, че затворникът не знае деня на смъртта си. Едва 30 минути преди екзекуцията, той е събуден и е накаран да се облича. Докато изчаква смъртта, той е отведен в специална стаичка, където може да пийне последна чаша уиски, бренди или вино. Косата му е подстригана късо, а яката на дрехата му е изрязана.

  1. Къде се поставя главата?

  След като главата е отсечена, тя пада в специален сандък, пълен с дървени стърготини. След като тялото е поставено в ковчег, главата се слага между краката на мъртвеца. След това ковчегът е погребан в онази част от гробищата, отредена за престъпници.

  1. Изпитват ли болка осъдените?

  Този въпрос често е терзаел хората по онова време – изпитват ли болка осъдените на смърт?

  Някои учени провеждат опити върху животни, гилотинирайки главите им. Те стигат до извода, че животните страдат ужасно много след обезглавяване.

  В първата минута след обезглавяване, лицевите мускули проявяват силни конвулсии. Устата ту се отваря, ту се затваря. Респираторните органи на лицето продължават да работят. Животните изпитват истинска агония и желание да дишат.

  1. Мозъкът продължава да функционира

  През 1862 година няколко лекари решават да извършат експеримент, който да докаже, че мозъкът продължава да работи в минутите след гилотиниране.

  Те застават на скелето преди екзекуция и очакват да получат главите на трима осъдени на смърт.

  При получаване на първата глава, езикът на мъртвеца е бил изплезен навън. Когато докторите “боцват“ езика, за да проверят реакциите, главата прибира езика навътре, а лицето демонстрира гримаси на болка.

  При втората глава се прави следният експеримент – извиква се името на жената, която е била екзекутирана. Резултатът е плашещ – очите на жената се насочват по посока мястото, откъдето е извикано името й.
  При третата глава се прави следният експеримент: лекарите удрят шамар по лицето на мъртвеца, а главата реагира с израз на гняв.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link