Още

  Любовниците на Петър Велики

  Почти 300 години истинската причина за смъртта на Петър Велики оставала неизвестна. Но съвременните изследвания хвърлиха светлина и върху тази загадка. Императорът починал на 53-годишна възраст в разцвета на силите си и на прага на нови мащабни замисли. До печалния край го довела прекалената му страст към жените. Той починал от уремия, предизвикана от гонорея (трипер).

  По начало царят още като млад сменял редовно жените в леглото си. Съвременниците му свидетелстват: заради необуздания си сексуален темперамент той просто не можел да заспи сам. По-късно дори и любимата съпруга Екатерина Алексеевна, познаваща особеностите на мъжа си, лично му подбирала любовници, когато му се налагало да пътува – за да не страда сам в леглото.

  Ето как описва нравите около Петър Велики царският адютант, вицеадмиралът от руския флот Франц Вилбоа: „Една от наложниците, Варвара Арсенева не се отличаваше с красота – но беше умна и зла. Един ден по време на обяд царят й каза: „Горката Варя, ти не си хубава, но аз няма да те оставя да умреш, без да изпиташ любов“. Веднага пред всички я хвърли на дивана… и изпълни обещанието си“.

  Дори Марта Скавронска, която по-късно става Екатерина Алексеевна, императрица на Русия, в началото била просто една от многото в харема на Петър Велики. В Русия тя попаднала като пленница. За пръв път царят я видял да мие прозорците на неговия фаворит княз Меншиков. След бурна нощ веселата и разкрепостена блондинка получила от царя сребърен дукат (други твърдят, че дукатът бил златен). Но не минало само с една монета. Срещите продъллжили и царят се влюбил. През 1712г. официално се венчал за Екатерина. Жена му знаела за неговите стотици любовници – но, понеже била умна, се преструвала, че не я интересувало. Нали обичал само нея?

  Екатерина Алексеевна

  Затова изневярата на самата императрица била ужасен удар за Петър Първи. За дългогодишната връзка на брата на неговата собствена любовница Ана Монс – Вилим Монс, с императрицата Екатерина, той узнал от таен донос 3 месеца преди смъртта си. Вилим Монс бил екзекутиран под предлог за корупция – а императрицата официално останала извън всякакво подозрение…

  Първата съпруга на Петър – младата красавица Евдокия Лопухина, била избрана не от него самия, а от майка му Наталия Кириловна. Тогава Петър Първи бил само на 16 години. Княз Борис Куракин така описва булката: “Княгинята е хубава, но на ум е посредствена и по нрав несходна със съпруга си“. Съдбата на Евдокия е трагична – след като омръзнала на мъжа си, тя била заточена в продължение на 20 години в манастира в гр. Суздал. Там случайно я вижда майор Глебов, който е поразен от нещастната съдба на руската царица – тя мръзнела в килията си без никакво отопление. Той й изпратил топли кожени облекла, след което сам се явил, за да засвидетелства почтението си… Когато Петър Първи разбрал за връзката им, участта на Глебов била страшна – той бил набит на кол, върху който умрял след 18-часови мъки. А надзорът над бившата царица бил усилен.

  След 9 години щастлив брак с Лопухина Петър започнал да скучае, и се загледал по най-голямата дъщеря на княза на Молдавия Дмитрий Кантемир – Мария. Тя го покорила с начетеност, разговори за астрономия и физика, с умението си да танцува и с невероятна красота. Но романът с Мария Кантемир се прекратил внезапно: в Астрахан тя получала силни обриви, след което направила аборт.

  На 19 години Петър се запознал с Ана Монс. Тя била весела красавица и връзката им продължила 10 години. Царят сериозно се замислял да се ожени за нея – но Ана му изневерила със саксонския посланик Кьонигсек. Петър веднага наредил Ана и сестрите й да бъдат поставени под домашен арест. Едва 10 години по-късно й разрешил да се омъжи и да живее свой живот.

  Една от продължителните му връзки била с Авдотя Ржевска. Тя му родила четири дъщери и трима синове, а мъжът й получил звание генерал-майор. Императорът я наричал „бой-баба“ (на руски „баба“ означава „жена“ в леко пренебрежителен смисъл) заради веселия й и волен характер. Романът им свършил, когато Петър решил, че го е заразила с венерическа болест.

  Твърди се, че самата императрица Екатерина Алексеевна предложила придворната дама Мария Хамилтън за любовница на мъжа си. Но и техният роман продължил кратко. През 171 г. Мария била екзекутирана за кражба. Петър дошъл на екзекуцията, целунал я и дал знак на палача. След това вдигнал отсечената глава и изнесъл кратка лекция по анатомия.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link