Още

  Мостът на Рама – мост, направен от маймуни или такъв, изграден от природата?

  В санскритския епос „Рамаяна“, създаден преди няколко хиляди години, авторът разказва за мост над океана, свързващ Индия и Шри Ланка. Епосът, който се състои от около 24 000 строфи, разказва за живота на принц Рама и трудностите, пред които той се изправя, за да спаси съпругата си Сита, която е отвлечена от демоничния крал Равана – владетел на Шри Ланка.

  Принц Рама бил принуден да се оттегли от трона и да отиде в изгнание за цели 14 години. През това време Сита била отвлечена от Равана. Рама събира армия, състояща се от маймуни и се отправя заедно с нея към Шри Ланка, където избухва продължителна война. В крайна сметка Равана е победен, а Рама се завръща у дома със съпругата си, за да бъде коронясан за цар.

  Според историята, когато армията на Рама достига океана, маймуните изграждат мост от камъни, върху които е изписано името му. Легендата разказва, че камъните не потъвали, именно защото името на Рама стояло написано върху тях. Когато мостът бил готов, армията от маймуни го използвала, за да прекоси океана и да достигне до Шри Ланка.

  Ако сега разгледаме сателитните снимки от района, ще забележим връзката между двете страни. Мостът на Рама, по-познат като Адамовия мост, е дълъг 50 километра. Голяма част от него днес се намира под повърхността на водата, но преди векове е представлявал непрекъсната и твърда връзка между Индия и Шри Ланка. Пътят съществувал до 15 век и по него можело да се мине пеш, преди да бъде наводнен и на места потопен от силна буря.

  Съществуването на моста е известно на жителите и от двете страни от векове. Морето, разделящо двете страни, винаги е било наричано „Sethusamudram” – „Морето на моста“. Персийският географ от 9 век Ибн Кордадбе споменава моста в книгата си „Book of Roads and Kingdoms”. Наименованието „Адамов мост“ е измислено от британците през 19 век заради легендата, според която Адам бил първият човек, който преминал по моста.

  Много индуси смятат, че съществуването на моста е непоклатимо доказателство за самата Рамаяна и историите, описани в нея. Псевдо-учени, конспиративни теоретици и теолози вярват, че мостът действително е построен от Рама и неговата армия от маймуни. Въпреки че геолозите многократно са се опитвали да опровергаят мита, все още много хора са объркани по отношение на естеството и произхода на структурата. Някои например вярват, че мостът е доказателство за това, че някога Шри Ланка и Индия са били свързани.

  Но както знаем, понякога онова, което твърдят учените, е прекалено банално и скучно, за да му повярваме. И колкото и научни обяснения да биват дадени за нещо, на хората им е нужна малка доза магия, правеща чудеса, за да бъде светът ни още по-прекрасно и необикновено място.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link