Още

  Мъжът, чиято смърт се превръща в повод за избухването на Първата световна война

  Понякога един единствен човек или някакво единично събитие могат да се превърнат в причина или повод за избухване на големи спорове и дори войни. В тази статия ще разгледаме убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд, което поражда първите искри на опустошителната Първа световна война, довеждайки до смъртта на над 17 милиона души. Освен това ще открием, че това убийство ефектира не само върху политическия климат на времето, в което се е случило, но и оформя социално-политическата обстановка като цяло, влияейки върху днешния ни живот.

  Франц Фердинанд е роден на 18.12.1863г. и е част от немската династия на Хабсбургите. Баща му е ерцхерцог Карл Лудвиг, а майка му – принцеса Мария Анунциата. Тъй като Карл Лудвиг е най-малкият от синовете на императора, за Франц Фердинанд не се отреждало място на престола. Обстоятелствата обаче се променят, след като братовчед му крал Франц V умира, превръщайки Фердинанд в следващия законен престолонаследник.

  Франц Фердинанд

  Като наследник на трона, Фердинанд е натоварен със задачата да обиколи териториите на Австро-Унгарската империя, да прави прегледи на войските и да извършва всички държавни функции. Една такава обиколка била насрочена за юни 1914 година. На нея Фердинанд трябвало да прегледа войсковите формирования на Босна и Херцеговина. Тази територия била присвоена само преди няколко години – през 1908.

  Като наскоро присъединена територия, Босна и Херцеговина била източник на националистическо недоволство. Сръбските националисти вярвали, че територията по право принадлежи на Сърбия и гледали на Австро-Унгарската империя като на окупатор. Те решили, че могат да получат независимостта си от империята, убивайки ерцхерцога Фердинанд, затова възпрепятствали пътуването му към Сараево, столицата на Босна и Херцеговина, което се оказало добра възможност да осъществят намеренията си.

  В утрото на 28.06.1914 година Франц Фердинанд и съпругата му преминавали с автомобил по улиците на Сараево, когато в колата била хвърлена бомба. Силите за сигурност задържали нападателя и останалата част от обиколката на Фердинанд била незабавно отменена. Автомобилът на владетеля бил спрян. Има множество дебати по въпроса защо колата на Фердинанд е била спряна на това място, в близост до друг конспиратор – Гаврило Принцип, който извадил оръжие и прострелял Франц Фердинанд и съпругата му.

  Настъпил краят на мира в Европа. Австро-Унгарската империя обвинява сръбското правителство за атаката и веднага обявява война. Това провокира Сърбия и съюзниците Русия и Франция също да обявят война на Австро-Унгарската империя. В крайна сметка, по-голямата част от света – от Англия, Франция и Америка до Русия и Османската империя, започва война, наречена „Великата война“.

  Великата война, която по-късно става известна като Първата световна война, продължава 4 години – от 1914 до 1918, като в крайна сметка отнема живота на над 17 милиона души. Тя слага края на няколко големи империи, включително и Австро-Унгарската. Картата на Европа била преначертана, като на местата на големите силни империи сега били изрисувани малки държави. Германия изпада в икономическа разруха, водеща до 20-годишните трудности, посели семената на следващата голяма война – Втората световна.

  Последствията от Втората световна война създават социално-икономическата обстановка, в която живеем днес. Напрежението между Изтока и Запада също е резултат от войната, както и разединението на нациите по цял свят. Възможно е било Втората световна война изобщо да не се случи, ако не се бе състояло убийството на Фердинанд. Но въпросът дали Първата световна война би се случила или не, е доста сложен и от години е тема на множество диспути. Смъртта на Франц Фердинанд дава началото на верига от събития, които в крайна сметка довеждат до смъртта на над 80 милиона души – общо от двете световни войни.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link