Още

  Няколко малко известни факта за Помпей

  Вулканът Везувий е причината за разрушаването на град Помпей през 79 година. Повечето от нас са чували за едно от най-популярните вулканични изригвания в историята, но дали наистина знаем всичко? Любопитното е, че изригването на Везувий не е най-интересната част от историята на италианския град Помпей…

  1. Думата „вулкан“ е създадена непосредствено след изригването на Везувий

  Когато чуем името „Помпей“, най-често си представяме вулкан и голямо количество лава. Гражданите на Помпей обаче, не са знаели какво е това. Преди изригването през 79 година не е имало такава дума. Наложило се тя да бъде създадена веднага след бедствието. Названието идва от името на римския бог на огъня – Вулкан.

  1. Гражданите на Помпей имали перфектни зъби

  През 1800-те са открити костни останки в Помпей. Изследователите тогава не разполагали с необходимата техника, за да ги изследват, но благодарение на съвременните технологии, в наши дни италиански  учени успяват да направят триизмерна реконструция на останките и откриват някои доста интересни неща. Това, което ги учудва най-много, бил фактът, че повечето от зъбите, които били намерени, показвали, че гражданите на Помпей са имали „Холивудски усмивки“. Тази тяхна особеност била постигната благодарение на здравословното им хранене, което изобилствало от плодове и зеленчуци, както и големите нива на флуор във въздуха около вулкана.

  1. Не прахът убил населението, а горещината

  Броят на загиналите от изригването варира и е тема на ожесточени диспути от десетилетия. Независимо от това, изглежда досега сме имали погрешни представи за причината за смъртта на населението на Помпей. Нови проучвания сочат, че хората са загинали заради непоносимата горещина от лавата, а не заради голямото количество прах, което съпътствало изригването.

  1. Графитите били често срещани по улиците на Помпей

  Графитите не са толкова модерни, за колкото ги смятаме. Дори днес посетителите могат да забележат множеството графити, които от своя страна ни позволяват да научим малко повече за обществото, в което са живели гражданите на Помпей. На някои места дори има обидни думи, което е доста необичайно за древните народи.

  1. Везувий не е сред най-смъртоносните вулкани

  Въпреки щетите, които причинява, изригването от 79 година не попада в топ 5 на най-опасните вулканични изригвания. Учените считат, че жертвите от Помпей са между 1500 и 3500. Тези цифри обаче,  не могат да се сравняват с 29 025-те жертви на вулкана Невадо дел Руис в Колумбия.

  1. Помпей е открит случайно през 1599 година, след което е погребан отново

  След като престоява под дебел слой прах повече от 1500 години, Помпей е открит случайно през 1599 година, когато двама работника копаят тунел за вода. Най-известният тогава италиански архитект – Доменико Фонтана посещава разкопките. Той обаче открива няколко рисунки с твърде сексуално съдържание и затваря обекта. И така градът бива погребан отново за повече от 150 години преди френският крал Чалрз II да поръча  разкопаване на останките през 1740 година.

  1. Помпей бил предпочитана дестинация за богатите римляни

  Тъй като Рим бил доста населен, а летата били изключително горещи, много от богатите римляни предпочитали да си правят по-екстравагантни ваканции. Помпей не бил толкова населен, колкото Рим, имал невероятна архитектура, голям амфитеатър и най-важното – климатът бил благоприятен.

  1. Помпей успява да остане толкова запазен, благодарение на това, което го е разрушило

  Звучи странно, но именно голямото количество прах, което обсипва града, запазва непокътнати неговите съкровища и невероятно красивите сгради за повече от 2000 години. Изглежда като безвкусна шега, но истината е, че именно пепелта и горещите газове, които са убили жителите на Помпей, запазват телата им по-добре, от който и да е друг древен метод.

  1. Археолозите са открили един-единствен публичен дом

  Повечето хора смятат, че Помпей е бил център на проституцията. Истината обаче, е малко по-различна, тъй като археолозите всъщност са открили само една сграда, наподобяваща публичен дом. Тя се намира в центъра на селището и днес е една от най-посещаваните забележителности. Изследователите заключават, че сградата е представлявала публичен дом, тъй като има еротични рисунки и надписи, но изглежда това е било нещо нормално за много други сгради в Помпей.

  1. Везувий е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа

  Везувий е с височина – 1281 метра и възраст – 17 000 години. Изригвал е над 50 пъти през цялото си съществуване. Той е единственият европейски вулкан, който е изригвал през последните 100 години и се счита за най-опасният, тъй като около него живеят над 3 милиона души. Ако Везувий изригне сега, щетите и жертвите ще са много повече от онези през 79 година.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link