Още

  Мъжът, който трябвало да бъде екзекутиран, ако не спечели играта на шах

  Шахът е игра на стратегия, а най-добрата стратегия е онази, която ще ти позволи да спечелиш. Шампионите обикновено печелят парични суми в края на състезанията, но в този случай, наградата била още по-висока. В играта, която Осип Бернщайн играл през 1918 година, залогът бил животът му.

  Осип е известен руско-френски шахматист и успешен адвокат. С множеството си успехи, той добива голяма популярност в родината си, а през 1950 година става гранд майстор. Освен наградите, които му донася, шахът успява и да спаси живота на Бернщайн, когато нещата загрубели по време на Октомврийската революция.

  Осип Бернщайн е роден на 20.09.1882 година в град Житомир. През 1906 година защитава докторантурата си по право в Хайделбергския университет и започва кариерата си на адвокат. Но Октомврийската революция довежда до огромни промени в Руската империя.

  Осип през 1909 година

  Някои от тези промени включват изземането на частната собственост, национализирането на банките, конфискацията на частни банкови сметки и екзекуции на всички онези, които са си сътрудничили с банкерите и други високопоставени лица. Един от тези хора бил и Осип. През 1918 година след Октомврийската революция и по време на Украинската война за независимост Бернщайн работи в Одеса като юридически съветник на банкерите. Заради това, а и заради факта, че подкрепя капитализма, Бернщайн е арестуван от тайната полиция на болшевиките, създадена да отстрани всички държавни врагове. След ареста си е осъден на смърт чрез разстрел.

  В деня, определен за екзекуцията му, докато стрелецът се приготвял, един висш офицер поискал да види списъка с имената на затворниците, избрани за екзекуция. Като любител на шаха, офицерът веднага разпознава името на Осип Бернщайн и го пита дали той е известният шахматист. Бернщайн потвърждава, че действително е той.

  Офицерът обаче не се задоволил само с уверенията на Осип, затова иска той да го докаже, чрез игра на шах. Условията са много прости – ако Бернщайн спечели, значи доказва, че наистина е шахматен майстор и ще бъде освободен, но ако изгуби – ще бъде разстрелян. Бернщайн печели играта без никакви затруднения и веднага е пуснат.

  Чувствайки се в опасност в родината си, той и семейството му бягат в Париж. Там той продължава кариерата си на адвокат и продължава да играе шах като представител на Франция. Осип остава там до 1940 година – годината, в която Франция капитулира и е завладяна от нацистите. Заради еврейския си произход, Бернщайн е осъден от властите.

  През лятото на 1940 той бяга към Испания, но заедно със семейството си е задържан на границата. За щастие някои от властните му приятели от Испания му помагат и преговарят с правителството да остави Бернщайн да живее в Испания до края на войната. Той се връща в Париж през 1945 година.

  Осип – 1961 година

  Един от най-интересните шахматни мачове на Бернщайн се случва  през 1954 година, когато е на 72 години. На турнира в Монтевидео той стига до полуфинала и трябва да играе срещу Мигел Найдорф. Найдорф обаче е обиден, че трябва да играе срещу толкова възрастен противник и твърди, че е убеден, че ще спечели. Той успява да убеди организаторите да удвоят наградата, предназначена за победителя. Бърнщейн побеждава и кара Найдорф дълбоко да съжалява за промяната на наградата.

  През живота си Бернщайн печели и губи цялото си богатство три пъти. Първо по време на болшевишката революция, след това по време на Голямата депресия. Той изгубва всичко и когато нацистка Германия нахлува във Франция. Но най-важното е, че успява да запази най-ценното си съкровище – живота си. Бернщайн умира на 30.11.1962 година в санаториум във френските Пиренеи.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link